Původně jarní závody Vysocký krosový půlmaraton a Vysokomýtský půlmaraton se vloni uskutečnily v druhé polovině roku. Letos pořadatelé věří, že se vše vrátí do normálu a oba jdou do jarního termínu, ale bohužel o jednom víkendu. Ale to je slabý odvar. V Kolíně a Nymburce se o týden dříve v jeden den, v neděli 24. dubna, běží půlky. A to navíc je v sobotu 9. dubna Pardubický půlmaraton. Ve východních Čechách je prostě z čeho vybírat.

Jedenáctý ročník půlmaratonu ve Vysoké u Holic, obec leží na hlavní silnici 35 mezi Holicemi a Vysokým Mýtem, se uskuteční v sobotu 30. dubna. A pořadatelé na akci, která má podtitul nejčlenitější půlmaraton v Polabí, makají.

Závod se běhal na členitém sedmikilometrovém lesním okruhu, součet stoupání kola přes sto metrů, z čehož však v každém kole byl na začátku kola kilometrový asfaltový odpočinkový úsek. To však letos padne a závod bude celý v lese, takže nejlepší čas, který zde před dvěma lety zaběhl eliťák z AK Kroměříš Tomáš Navrátil bude asi nepřekonatelný – 1:15:31. Přece jenom v lese a na tamních pískových cestách to tak nejde valit.

Mezi přihlášenými je už nyní držitelka traťového rekordu Denisa Kozáková z Hradec Králové – 1:38:47. Dále se poběží závod na jeden okruh a pro děti bude připravena soutěž na 3,5 kilometru. O dvacet čtyři hodin později, 1. května, se na silniční půlku, taky zde to není odpočinkové – součet stoupání téměř dvě stě metrů, vydají ve Vysokém Mýtě. Vloni třeba ostravská Iva Pachtová (na foto) dala v sobotu členitou silniční půlku okolím Hlinska a v neděli byla na bedně v kategorii v Mýtě, takže se asi najde i pár borců, co zkusí oboje.

Před rokem vytvořil nový traťový rekord „hradecký Keňan“ Drahomír Randa ze Stěžer – 1:15:31, koukám, že oba závody mají stejné traťáky, a letos je už mezi přihlášenými.

Po startu se běží krásným historickým centrem, poté se vyběhne na cyklostezku a závodníci se přes nejčlenitější pasáž, symbolicky zde leží obec Peklo, a přes nadjezd nad silnicí 35 dostanou na obrátku do Cerekvice nad Loučnou. Zpět se vrací po stejné trase, pouze doběh je veden tentokrát nejkratší cestou městem do cíle.