Elitní vytrvalec Lukáš Kozlík ze Sokola Mělník se stal absolutním vítězem pražského běhu Prokopským a Dalejským údolím nazvaným podle autora zdejší dominanty – vyrovnávací věže – architekta Karla Hubáčka – Hubáčkova dvacítka. Členitý běh terénem Lukáš dal za 1:20:59 hodiny. Závod se před tím běžel s hromadným startem naposled v roce 2020 a tehdy byl Lukáš šestý za 1:29:54. Dohledal jsem, že zde vyhrál v letech 2017 – 2019 a nejlépe běžel pod 1:20. Na dotaz jaký závod byl byl stručný: „Krásný“.

Lukáš Kozlík vloni byl mimo jiné třetí v září v Trutnovském terénním půlmaratonu a v červnu si dal 66,6 kilometru v rámci Čertovského ultratrailu v Hamru na Jezeře, start na na hradu Houska. V závodě, který vede mimo jiné přes hrad Bezděz a vrchol Ralsko, i vedl, ale nakonec proběhl cílem na druhém místě. Letos se uskuteční čertovský běh v sobotu 4. června jako mistrovství republiky v ultratrailu a Lukáš je mezi přihlášenými. Dále je možné si dát 33,3 kilometrů, start je v polovině hlavního závodu, a je možné si hlavní trasu dát i jako dvoučlenná či rodinná tříčlenná štafeta.

Pravidelným účastníkem Hubáčkovy dvacítky je vytrvalec z východních Čech Petr Martinovský, který před několika lety vyhrál Krakonošovu stovku. Na Hubáčkově 20 byl několikrát druhý. Letos byl Petr celkově čtvrtý za 1:25:20. Petr spolu s Lukášem překonali v roce 2018 traťový rekord Prominentních vrcholů Lužických hor, kde se musí v limitu 24 hodin zdolat dané vrcholy. Je jich 18 s prominencí (relativní výškou) více jak 100 metrů nad okolní terén. Volba tratě je na závodníkovi a borci tehdy dali 98 km se součtem stoupání 4,3 km 12:44 hodiny.

Nejlepší ženou Hubáčkovy dvacítky na celkovém 24. místě byla Zuzan Krchová (na foto uprostřed) za 1:43:27. Zaujal mě výsledkem nejstaršího účastníka akce. Šedesátnice Jaroslava Marounková běhá silniční půlky těsně nad dvě hodiny. Letos dala Hubáčkovu dvacítku za 2:35:34, což bylo téměř devítiminutové zlepšení v porovnání s minule.