Nejkvalitnější a nejpočetněji obsazený silniční atletický podnik v zimním období ve Zlínském kraji se koná v sobotu 5. března v Prusinovicích, kde se uskuteční 29. ročník silničního běhu Rohálovská desítka.

Start hlavního 10 kilometrů dlouhého závodu, který je zároveň šestým podnikem Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje 2022, je před místním kulturním domem, ve 12 hodin. Tradiční závod je také přeborem Mikroregionu Holešovsko v silničním běhu.

Celou akci zaštiťuje hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Atleti poběží na kopcovité trati z Prusinovic do Tučap a zpět.

Prezentace probíhá mezi 9. až 11. hodinou. Od 9.40 hodin na zkrácených tratích poměří síly žákovské a dorostenecké kategorie. Mužský traťový rekord drží z roku 2009 Tanzánec Ezekiel Jafari Ngimba, který zaběhl čas 29:26. Mezi ženami doposud nebyl překonán čas 34:37 olomoucké Petry Kamínkové ze sezony 2002.

V loňském roce se kvůli koronavirovým restrikcím Rohálovská desítka běžela individuálně. Nejlepším časem 34:27 se prezentoval Tomáš Navrátil z AK Kroměříž. Mezi ženami byla nejrychlejší Petra Kamínková (38:58, Svatý Kopeček). V posledním klasickém ročníku s hromadným startem v Rohálovské desítce v roce 2020 zvítězil Jakub Holuša z Dukly Praha, kterému v cíli naměřili čas 31:04. Závod žen před dvěma lety vyhrála Adéla Stránská (Iscarex Česká Třebová, 35:56).

,,Letos k největším favoritům patří reprezentanti AK Kroměříž Tomáš Navrátil a Ondřej Fejfar a také slovenská běžecká naděje Michal Staník z BK Lysá pod Makytou. Ten v loňském roce jako junior vybojoval v běžeckých disciplínách šest titulů mistra Slovenska. Staníkovým osobním rekordem na 10 kilometrů je čas 31:46. Na přední příčky myslí i rodák z Kudlova Jiří Petr z týmu Salomon/Suunto. Z domácích borců má šanci skončit v první desítce výsledkové listiny prusinovický vytrvalec Jakub Janda. Mezi ženami už na patnácté vítězství u nás zaútočí Petra Kamínková z týmu Svatý Kopeček. Do šestého místa by mohla doběhnout Martina Novotná z Brusného hájící barvy kroměřížského atletického klubu. Je ale možné, že se až na poslední chvíli přihlásí další kvalitní běžci a běžkyně,“ tipuje Ondřej Němec, ředitel závodu.

Loni si v individuální Rohálovské desítce zazávodilo 298 vytrvalců a vytrvalkyň. V roce 2020 do cíle Rohálovské desítky ve všech kategoriích doběhlo 478 běžců. Na zkrácených tratích ve 14 kategoriích změřilo síly také 172 dětí.

,,Letos máme v hlavním závodu účastnický limit 300 běžců. K tomu si dopoledne zazávodí ještě zhruba 150 dětí.,“ prozradil Němec. Jeho pořadatelský tým připravil také lákavé zpestření sobotního programu v Rohálově.

,,Chystáme tradičně hodnotně dotovanou diváckou tombolu. Diváci si můžou zatipovat na čas vítěze a všichni budou mít možnost ochutnat místní speciality v bufetu u hasičů. Postaráme se i o zábavu pro děti. Zajímavý je i čestný host, protože k nám zavítá držitel dvou olympijských medailí ve veslování, stříbra z Mnichova v roce 1972 a bronzu z Montrealu, Oldřich Svojanovský,“ zve Ondřej Němec do Prusinovic.

Hlavní organizátor oblíbeného zimního běžeckého podniku v Prusinovicích ještě upozorňuje, že letošní 29. ročník Rohálovské desítky se znovu započítává i do Rohálovského duatlonu, jehož součástí je také 13. ročník závodu horských kol RAAB Rohálovská padesátka, který se koná v sobotu 30. dubna 2022.