Studená, trochu blátivá a plná parádních výkonů, taková byla letošní Ludgeřovická 15. Již 13. ročník převážně silničního závodu proloženého krosovou vložkou vedoucího po Černém lese s převýšením 200 m se dnes zúčastnilo 205 běžců a běžkyň, canicrosařů a Nordicwalkerů . Součástí je ještě vložený závod na 2,8 km, na který vyběhlo 35 závodníků. V deset hodin dopoledne tak bylo vše připraveno. Těsně před startem ještě všichni uctili minutou ticha památku nedávno zesnulého pana Alfréda Ostárka, který byl zakladatelem běžeckých závodů v Ludgeřovicích. A pak to vše začalo.

Mezi muži byli na vítězství tři favorité, a to Lukáš Chwistek SSK Vítkovice, Mára Causidis Salomon Team a Roberto Dimicoli. Nejlépe tratí prolétl raketovou rychlostí Lukáš a překonal svým časem 49:30 dosavadní traťový rekord a nechal všechny soupeře daleko za sebou. Druhé místo si odnesl loňský vítěz Mára Causidis (52:18) a bronz tentokrát bral Roberto (53:23).

To výsledek mezi ženami by dnes nikdo nečekal. Od začátku šla překvapivě do vedení Markét Kašná BK Ludgeřovice / TJ Jäkl Karviná, která až do 12 km kontrolovala vedení, v krosovém blátivém seběhu jí však předběhla matadorka Lysa Cupu Elen Šimonová, která tak zužitkovala zkušenosti z horských běhů a šla před Markét. Na asfaltu šla Market opět před Elen. 700 m před cílem se opět Elen chopila vedení a vypadalo to, že o vítězce již je rozhodnuto. V posledním kopečku před cílem však Market zmobilizovala všechny své síly a soupeřku doběhla a 50 m před cílem v lehkém seběhu nabrala rychlost a Elen předběhla a o pouhou sekundu urvala v čase 1:03:20 vítězství na svou stranu. Elen brala stříbro v čase 1:03:21. Bronz tak zůstal na dnešní jasnou favoritku Magdu Drastichovou MK Seitl Ostrava (1:05:12), které dnes závod opravdu nevyšel.

15 km ještě absolvovali canicrossaři, kde předvedl brilantní výkon Michal Kozel Mushing Team Ostrava (55:00) a suverénně zvítězil, před druhým Tomášem Vorlickým (1:05:12). Třetí příčku obsadil Dominik Valeček (1:05:55). Mezi ženami zvítězila Markéta Tomáš (1:14:54), druhá doběhla Martina Skřebská (1:33:12) a pro bronz si doběhla Lucie Kubaláková Mushing Team Ostrava (1:34:01).

Mezi Nordic walkery byli nejlepší Petr Cimprich 4 Olomouc (1:41:29) a Lucie Jonová Smolková Jo-Design (1:52:42). V závodě na 2,8 km se o vítězství poprali Piotr Jeziorski (10:42) a Štěpán Holas Orientační běh Opava (10:47), ze kterého vyšel Piotr vítězně. Třetí skončil Petr Pospíšil TJ Sokol Opava (11:02).

Mezi ženami suverénně zvítězila stylem start-cíl devítiletá Natálie Ester Kašná BK Ludgeřovice / SSK Vítkovice (12:09), před druhou Petrou Hartmanovou Head Pro Team Opava (13:08). Bronz brala Kristýna Kochová Gladiator Race Team (13:31).

Kašné tak ovládly obě tratě v Ludgeřovicích. V cíli byla pro všechny připravená krásná účastnická medaile a bohaté občerstvení. Na vítěze napříč všemi kategoriemi čekaly krásné poháry a hodnotné ceny. Na závěr závodního dopoledne proběhla „nekonečná“ tombola plná parádních cen.

O tom, že Ludgeřovická 15 patří mezi přední závody na Severní Moravě svědčí i fakt, že si jí vybrala Česká televize, která přinese z celé akce reportáž.

Výsledky