Zkušený domácí vytrvalec Svatopluk Janečka jednoznačně ovládl březnový Běh na 2 míle ve Zlíně. Na trati v Přílukách dosáhl času 10:37. Stříbrný Andrej Višněvský z pořádajícího klubu Sri Chinmoy Marathon Team Zlín za ním v cíli zaostal o devatenáct sekund. Třetí místo vybojoval další zlínský běžec Michal Jochec (11:25). Libor Reich (Mattoni Freerun Zlín, 11:57) skončil čtvrtý a Martin Hečko z kašavského Valachbajk Teamu v čase 12:07 pátý. Závodu se zúčastnilo 25 mužů.

Janečka byl v závodu suverénní a v cíli dokonce atakoval pokoření hranice 10 minut a 30 sekund.

,,Závod jsem začal ve svižném tempu, které se mi dařilo udržet až do cíle. Úvodních 600 metrů jsem na čele běžel společně s Andrejem Višněvským. Poté jsem se od svého největšího soupeře odpoutal a pobyt na první příčce jsem si kontroloval. Dokonce se mi na vedoucí pozici dařilo mírně navyšovat náskok,“ prozradil Svatopluk Janečka.

,,Před týdnem jsem se vyléčil z covidu. Proto mi chyběly síly, abych se Svaťou udržel kontakt,“ přiznal stříbrný v cíli Andrej Višněvský.

Závod žen vyhrála časem 14:33 rodačka z Opavy třiatřicetiletá Markéta Fussová hájící barvy týmu Mattoni Freerun Zlín. Druhé místo obsadila s jednapadesá­tisekundovou ztrátou zlínská Marcela Paveláková, zisk bronzové pozice potěšil Marcelu Sklenářovou (Mattoni Freerun Zlín, 15:36).

Dálková plavkyně Ahejali Bernadová byla v cíli díky času 16:19 klasifikovaná na čtvrté příčce a Agnikana Šenkýřová (obě Sri Chinmoy Marathon Team Zlín, 16:20) skončila pátá. V závodu se představilo10 žen.

,,Vzhledem k závodně nabitému víkendu se spousta kvalitních běžkyň březnového dvoumílového běhu v Přílukách nezúčastnila. Takže jsem využila šanci a závod jsem vyhrála. Tento úspěch mě navíc motivuje do dalšího tréninku,“ potěšil Markétu Fussovou zisk první příčky.

,,Po obrátce jsem běžela mezi ženami na prvním místě a snažila jsem se vítěznou pozici udržet až do cíle. To se mi také podařilo. O ostatních soupeřkách jsem ale neměla přehled,“ přiznala Fussová.

Rodačka z Opavy byla ráda, že se rozhodla pro start v Přílukách. Hlavně kvůli počasí.

,,Ještě jsem uvažovala o Rohálovské desítce,“ plánovala.

Vítězka povedený výsledek ještě v Přílukách oslavila.

,,S týmovými kamarády s Mattoni Freerun Zlín jsme si po závodě pochutnali na oblíbených lívancích, které všem účastníkům připravili pořadatelé z klubu Sri Chinmoy Marathon Team Zlín. Při tom jsme probrali naše výkony,“ užívala si Markéta Fussová březnový zlínský Běh na 2 míle. V závodu, kde rozhodoval poměr věku a výsledného času, zvítězili padesátiletý Svatopluk Janečka (10:37) a pětašedesátiletá Hana Vidomusová (Zlín, 19:13).

V Přílukách na 800 metrů dlouhé trati poměřily síly také děti. V kategorii kluků vybojoval první místo Dominik Černý (Orel Vyškov, 3:27) před Martinem Vladovičem (3:35). Na třetím místě doběhl Antonín Tlusták (oba Zlín, 4:03). V kategorii holek zvítězila Valerie Müllerová (Valachbajk Team, 3:33). Druhá skončila Jana Štipková ze Zlína (4:14).

Další Běh na 2 míle ve Zlíně se koná v sobotu 2. dubna.