Do mrazivého rána se probouzela přehrada Olešná, aby přivítala na 480 závodníků na dnešním Mistroství Moravy a Slezska v přespolním běhu a Běhu okolo Olešné. A tak od ranních hodin postupně nastupovaly na trať všechny věkové kategorie od přípravek až po dospělé, aby se utkali o mistrovské tituly na tratích od 600 – 6000 m.

Od rána svítilo sluníčko a teplota se pomalu dostávala k 10 °C, prostě ideální počasí pro běh. K tomu nádherné prostředí v okolí přehrady s výhledy na Beskydy a její královnu Lysou horu. Náročná krosová trať byla připravena na výbornou a organizace pod vedením Pepy Nejezchleby byla bezchybná. Dopoledne tak závodily děti a mládež a zde se

Mistry a Mistryněmi MaS stali: Lucyna Kukuczka TJ TŽ Třinec, David Kluz TJ TŽ Třinec, Magdaléna Bieleszová TJ TŽ Třinec, Václav Šodek TJ Slezan FM, Agáta Holubová AKEZ Kopřivnice, Jaromír Pešek AC Sportguides Rožnov p. R., Anna Václavíková TJ Slezan FM, Vojtěch Šelong TJ Slezan FM, Barbora Bystřičanová TJ Slezan FM, Jakub Škapa TJ Slezan FM, Viktorie Ťahanová TJ Slezan FM Nikodem Mitrenga TJ TŽ Třinec.

Půl hodiny po poledni přišli na řadu dospělí. Nejprve se na trať vydalo něžné pohlaví, na které čekaly čtyři kilometrové okruhy. Hned po startu šly do čela závodu tři dvojičky Barbora Macurová 2BWINNER TEAM a Dominika Kraussová SSK Vítkovice, Barbora Názlerová AC Moravská Slavia Brno a Barbora Kopřivová TJ Sokol Přísnotice a v třetí již „veteránské“ dvojici byla Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná a Elen Šimonová, které se před týdnem utkaly o prvenství na Ludgeřovické 15, kde Market zvítězila a i dnes Market ze vzájemného souboje vyšla vítězně, kdy obsadila 5. místo a Elen 7. místo. Po prvním kole se tak ujala vedení dnešní jasná favoritka Barča Macurová a postupně svůj náskok navyšovala a doběhla si v čase 14:54 pro titul Mistryně MaS. Druhá skončila Dominika Kraussová (15:31). Z druhé dvojice tak vyšla vítězně Barbora Názlerová (15:49) a získala bronzovou medaili. Brambora tak zbyla pro Barču Kopřivovou (16:19).

Po ženách přišli na řadu muži, kteří absolvovali 6 km. Zde od začátku udávala tempo tříčlenná skupinka Filip Vabroušek AK Zlín, David Kaláb AC TRACK & FIELD Brno a Petr Muras SSK Vítkovice. Po půlce závodu Petrovi začaly docházet síly a bylo jasné, že o mistrovský titul si to rozdají Filip a David. V posledním kole Filip začal stupňovat tempo a za hlasitého povzbuzování svého otce Petra si tak doběhl pro vítězství v čase 19:51. O deset sekund později si pro stříbro doběhl David (20:01). Bronz bral Petr Muras (20:26). Tečku za závodním dnem tak udělalo vyhlašování vítězů MMaS a také proběhlo vyhlášení vítězů napříč všemi kategoriemi Běhu okolo Olešné, který je součástí MMaS a je zařazen do Frýdecko-Místeckého běžeckého poháru.

Zde zvítězili: Barbora Macurová 2BWINNER TEAM, Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná, Hana Laciková, Filip Vabroušek AK Zlín, David Kaláb AC TRACK & FIELD Brno, Martin Biolek, Vladan Šindelek a Petr Tvrzník 1. Běžecký Jablunkov.

Výsledky