Tento sympatický malující běžec Vincent Dogna se narodil v roce 1964 ve francouzském městě Longwy, ale v současné době žije v Paříži. Vystudoval vysokou školu uměleckoprůmyslovou „Ecole Supérieure des Arts Appliqués Duperré“ v Paříži a „Métiers d’art du Hainaut“ v belgickém Jemmapes. Vincent také studoval design na pařížské Corvisart.

Měli jsme tu možnost jej potkat v maratonském expu v rámci Pražského mezinárodního maratonu, kde vystavoval svoje obrazy.

Vincente, kdy jsi vlastně začal běhat?

Poprvé jsem se rozběhl před 20 lety, když jsem chtěl seknout s kouřením.

Kolik jsi absolvoval maratonů?

Absolvoval jsem celkem 25 maratonů po celém světě. Běžel jsem v Paříži, New Yorku, Londýně, Berlíně, Praze a jiných metropolích.

Jak se ti líbí Praha? Byl jsi u nás poprvé?

K Praze mám zvláštní náklonnost. Za prvé je to krásné město a za druhé proto, že jsem tady pokořil v roce 2004 svůj osobní rekord 3:16:58.

Jak ses vlastně dostal k malování běžců?

V roce 2006 jsem byl zraněný a nemohl jsem po dobu šesti měsíců běhat. Takže, abych vyplnil tuto mezeru, rozhodl jsem se vzít do ruky štětec a samozřejmě běh se stal mou inspirací.

Tvojí múzou se stala modrá čára. Proč se objevuje v tvých obrazech?

Modrou čáru jsem si vytvořil jako symbol maratonu a dnes je přítomna ve většině mých obrazů.

Kde se můžeme podívat na tvé díla? Máš svoji galerii, budeš letos vystavovat obrazy i na jiných maratonech než v Praze?

V současné době pracuji doma v Paříži, nemám galerii, ale brzy budu mít výstavu v Bruselu, na Nce-Cannes Marathon ve Francii a jiných akcích. Moje obrazy můžete vidět na mých webových stránkách Art and Run.

Blog Vincenta Dogny