V tradičním jarním termínu a jako první závod Iscarex Cupu se letos uskutečnil šestý ročník 10 jarních kilometrů v Kunčině u Moravské Třebové. Pořadatelé jsou tvůrčí a snaží se neustále zavádět novinky. Letos to mimo jiné byla vrchařská a sprinterská soutěž. Na trati závodu byly vyznačeny dva úseky, cca na třetím kilometru v nejprudším stoupání a na rovince na pátém kilometru, každý délka tak sto metrů. Pomocí aplikace byl zájemcům změřen čas a nejlepší oceněni.

Zajímavou skutečností byl fakt, že v soutěži žen brala obě prvenství nejlepší z kategorie 45 – 54 Kateřina Pirklová (na foto).

Úplně na závěr, když už byla vylosovaná tombola – vyhlídkový let, a nejlepší žena nad 55 let Jana Matyášová zrovna odjížděla domů došlo po přepočtu věkových koeficientů k vyhlášení takto nej závodníka běhu, kterým byla právě Jana. Cenu převzala.

Závod se uskutečnily za spíše podzimního počasí, svítilo sice sluníčko, ale foukal studený vítr. Účast byla početná, před závody dospělých soutěžila mládež.

Běží se na desetikilometrovém mírně členitém silničním okruhu. Většinu času v soutěži žen byla na čele nejlepší juniorka Tereza Šedová ze Srubů u Chocně – 41:11, ale koncovka, závěrečné dva kilometry neustále mírně stoupají, patřila hlavní favoritce Barboře Novákové z Kunvaldu. Bára i vloni dala maraton pod tři hodiny. Letos si už stihla dát jednu půlku a dosáhla času pod 1:30 hod. „Běžela jsem až do osmého kilometru na druhém místě, pak jsem teprve šla do vedení,“ řekla mi k průběhu závodu – 41:01. Celkově třetí byla Jana Matyášová z Dolní Dobrouče za 45:41, Kateřina Pirklová z Letohradu zapsala 45:48. Tři roky starý je traťový rekord, který vytvořila Hana Švestková Stružková z Červené Vody časem 37:55.

Mužský nej čas dal vloni Josef Novák z Ústí nad Orlicí, v Běchovicích byl v mistrovské kategorii patnáctý, – 32:58. Letos byl nejlepší zahraniční účastník Sean McAneny – 34:34. Jak jsem se dověděl od jeho doprovodu je to Američan, který působící na moravskotřebovském gymnáziu. Druhý byl další muž do 39 let Jakub Skalka z Prahy – 35:57, třetí Michal Vašícek zapsal 36:11. Juniory vyhrál z AC Moravské Třebová Jakub Koblovský z 38:46 a čtyřicátníky Jan Benko z Litomyšle 36:41.

Zajímavé výkony padly i v dalších kategoriích – padesátníky vyhrál Miroslav Vítek z Ústí nad Orlicí, za mladá domácí šampion v půlmaratonu – 38:04 a šedesátníky Aleš Stránský, otec našich současných běžeckých reprezentantek Míši a Adély, 38:52. Nejstarším účastníkem byl Miroslav Pecháček z Dolní Čermné (74 let) – 69:12, tuto kategorii vyhrál Pavel Ráb z České Třebové – 49:44.

Letos byl poprvé oceněn i účastník co si nejvíce užíval trať – mladík Vojtěch Matyáš s ní bojoval 87:27. Stejně jako vloni dorazila manželská dvojice z Boskovic. Vloni běželi spolu, manžel si to užíval a udělal si cestou dost fotech ze zajímavé okolní krajiny. Veronika Fialová makala co to šlo, 64:25, a bylo z toho třetí místo v mladých. Čas téměř na sekundu zopakovala a bylo z toho třetí místo 35 – 44 let. Ondřej Fiala za to tentokrát vzal – 41:08 a dokonce byl vítězem jedné z vypsaných prémii.

Se samostatným startem se uskutečnil Hobby běh na 3,8 kilometru. V něm byl nejlepší Ondřej Chaloupek z Lanškrouna za 15:58 a Kateřina Ulrichová za 16:29. Druhá doběhla Radka Janyšková z Ústtí nad Orlicí, která je v očekávání radostné události – 17:49 a třetí Karolína Matušková – 21:31.

Závod byl tradičně kvalitně připraven, označen každý kilometr a navíc doplněn motivačním heslem. V cíli bylo kvalitní občerstvení pro každého, všichni obdrželi praktický vak třeba na běžecké boty a každá účastnice obdržela květinu v květináči.