Vloni se přeložená Grand Prix Dříteč uskutečnila za podzimního počasí v srpnu. Letos 7. ročník sice v tradičním jarním termínu, ale opět to bylo jak na podzim – zima že by psa ven nevyhnal. Ale přes tuto skutečnosti šlo opět o povedený běžecký závod.

Hlavní závod, který byl třetím kláním Velké ceny východních Čech v bězích, se tradičně běžel na rovinatém asfaltovém okruhu okolo golfového hřiště. Okruhy se běžely dva a aby byla dodržena letitá délka 8,3 kilometru, dříve startovalo na louce pod areálem, ještě malinký náběh. Traťák zde drží legendární Jakub Holuša – 25:21.

Letos za to ihned po startu vzal Adam Zenkl z Vysokého Mýta, borec který závodil za SSK Vítkovice či Olymp Praha a nyní je registrován v AC Vysoké Mýto – 27:22. Dokonce poslední dva závodníky, kteří to v pohodě dali pod hodinu, vzal těsně před cílem o kolo. Adam zde již vyhrál v roce 2019 – 26:48. V tomto roce padl ženský traťák, který vytvořila také dvojnásobná vítězka tohoto klání Adéla Stránská z Iscarexu Česká Třebová – 29:55.

Letos zkusil krok s Adamem držet nakonec třetí Martin Písař z Heřmanova Městce – 31:02, mimo jiné vloni nejlepší mladík Hradeckého poháru, ale síly mu vydržely jenom do poloviny okruhu. Navíc se zavařil tak, že se nestačil zachytit vítěze druhého závodu Velké ceny, Velké pardubické, Václava Rohlíka z AC Pardubice – 30:21.

Celkově dokonce šestá byla nejlepší žena Barbora Zavřelová v nedalekých Němčic – 35:22. Bára vloni dosáhla pár měsíců po porodu životního úspěchu, který se jí asi podaří těžko zopakovat, když vyhrála Pardubický vinařský půlmaraton. Je vidět, že je ve výborně formě, ale v sobotu 9. dubna to určitě nebude na obhajobu prvenství stačit, protože se očekává start absolutní české špičky. Bára se po startu nedala strhnout ostrým tempem soupeřek a do vedení šla v polovině prvního okruhu. Druhá proběhla cílem Šárka Vachalová za 37:04.

Běžel se tradičně i závod na jedno kolo a kousek. Na trati 4,3 kilometru byl nejlepší Martin Eis za 16:35, ale musím opravit moderátora, určitě to nebyl traťák. Vítězslav Šourek dal vloni 16:12 a v roce 2018 Tomáš Pozler dokonce 14:52. Jeho dcera Edita Pozlerová, česká žákovská šampionka v triatlonu, byla nejlepší ženou a celkově třetí za 17:44. V roce 2018 zde běžela naše rekordmanka na 1.500 metrů Kristiina Hannele Mäki z Olympu Praha a dala to za 15:33. Tradičně závod okořenili osobnosti. Hlavně u žen měl neskutečný úspěch Roman Šebrle, který si dal za 36:51 osmičku. Mezi diváky byl kanoista Martin Doktor.

V neděli Velká cena pokračovala dalším závodem, který vyhrál David Plný před vítězem úvodního pohárové klání Pavlem Jelenem, oba BK Náchod. Soutěž nyní tak vede trojice Plný, Jelen a Rohlík, všichni mají jedno prvenství a jedno druhé místo. V ženách vede Klára Přibylová z BK Náchod před Evou Vejběrovou z Colas Hradec Králové.