S příchodem nové běžecké sezóny se na scéně objevují i nové modely obutí. Pokud se, tak jako já, nacházíte na konzervativní části spektra, vyvolává ve vás toto období děs, protože čekáte, že tentokrát už vaše oblíbené, ozkoušené boty z prodejních pultů nadobro zmizí a vy budete odsouzeni k hodinám lovení po temných koutech internetu v (často marné) naději, že ještě někde aspoň jeden pár ve vaší velikosti v nabídce zůstal. Občas se pak běžce nevyhnutelně zmocňuje zoufalství a pocit, že se výrobci řídí heslem: Co funguje, změň! (Anebo rovnou úplně vyřaď.) Adidas nám letos na jaře přinesl novou, už pátou verzi solidně etablovaného modelu Solar Glide. Je to změna k lepšímu?

Podle Adidasu by měly být Solar Glide 5 přímým konkurentem modelů Nike Vomero, ASICS Cumulus a Brooks Ghost. Tak se na ně podíváme. Solar Glide 5 jsou na první pohled masivnější, bohatě odpruženou a vycpanou botou. Pokud hledáte objemovou kecku, která vám zajistí pohodlí a stabilitu a která bude mít dostatečně velkou životnost, aby se v oblíbeném propočtu koruna za kilometr vyplatila, určitě nepřestávejte číst.

Pohodlná bota

První dojmy z dámského modelu byly v zásadě pozitivní. Bota je ve špičce širší, takže poskytuje dostatečný prostor pro prsty, kolem kotníku je příjemně polstrovaná, takže nohu drží na místě a vzbuzuje dojem skvělé stability, a zároveň si design uchoval prostor kolem achilovky, takže na ni není v žádné fázi vyvíjen zbytečný tlak, což je přesně to, co chceme. S uváděnými 335 gramy v pánské velikosti 42 se Solar Glide 5 jednoznačně řadí k těžším modelům a není to tím pádem bota na rychlé nebo těžké tréninky. Vzhledem k množství vycpávek, je to opravdu bota hlavně na pomalejší, regenerační a delší běhy, případně najde využití v posilovně nebo v tělocvičně, anebo při normálním každodenním nošení. Je to popravdě první běžecká bota, kterou nosím, i když zrovna (náhodou) neběhám, protože je prostě po čertech pohodlná.

Masivní polstrování spolu s podrážkou od firmy Continental, která má tradičně velice dobrý grip a nepodkluzuje ani při prudkých změnách směru, se postarají o to, že tahle bota něco vydrží. Podrážka je dostatečně široká, takže poskytuje větší prostor pro došlap a přispívá k posílení pocitu stability.

Mezipodešev tvoří dvě vrstvy – EVA nahoře a pod ní známé odpružení Boost. Na rozdíl od předchozích modelů Solar Glide sahá odpružení Boost téměř ke špičce a přechod mezi patou a špičkou je tím pádem plynulejší. Řádně vycpaná pata (36 mm) skvěle tlumí došlap. Uvnitř mezipodešve se nachází plastový plát nazvaný LEP 2.0, který vypadá jako velké písmenko H, a který jako by vás při došlapu postrkoval k silnějšímu odrazu. Zároveň se stará o to, aby byla bota tvrdší a vy jste neměli onen nepříjemný pocit, že plavete.

Bota je spíš teplejší, což v této části roku rozhodně není na škodu; jak bude působit na noze v létě, teď lze těžko odhadovat. Svršek je vyrobený z materiálu Primal Blue, jejž z jedné poloviny tvoří příze Parley Ocean Plastic, která pochází z plastového odpadu z pláží a pobřeží moří a oceánů, a z druhé recyklovaný polyester. Za to nelze Adidasu než tleskat. Ve světle současný děsivých událostí se ve veřejném prostoru zcela logicky na otázku udržitelnosti trochu zapomíná, my bychom ale neměli. Koneckonců bychom po téhle planetě určitě ještě chvíli všichni rádi běhali.

Kratší tkaničky, úzký jazyk

Poměrně složitý systém šněrování dá zkraje trochu zabrat a chvíli mi trvalo, než jsem přestala při každém výběhu botu několikrát povolovat a utahovat. Tkaničky jsou v porovnání s modelem 4DFWD, u kterého jsem si na rozdíl od mnohých jiných recenzentů lebedila, že mi konečně zbývá na trošku složitější zavazování dost materiálu, o poznání kratší. To by ale ničemu nevadilo. Jazyk je příjemně vypolstrovaný, nicméně je poměrně úzký a není k botě nijak přichycený, jak bývá u řady modelů dnes obvyklé. Při každém obouvání se mi nevyhnutelně shrnuje a trvá nepříjemně dlouho, než ho srovnám tak, aby nikde nemačkal. Mám navíc poměrně širokou nohu s vysokým nártem a jazyk je zkrátka moc úzký – tak moc, že mi horem do boty fouká (teď to není zrovna nejpříjemnější, v létě to možná naopak jako přídavné chlazení ocením).

Solar Glide 5 je sympatická neutrální objemová bota s univerzálním využitím – uplatnění najde jak v tělocvičně, tak při objemovém tréninku. Na dráhu se úplně nehodí, nicméně celá její konstrukce vysloveně křičí „odolnost a pohodlí“ a to koneckonců od boty na regenerační, dlouhé nebo pomalejší běhy chceme. Je nicméně potřeba mít na paměti, že je to širší bota s větším prostorem kolem prstů, a proto by si ji běžci s užšíma nohama měli napřed raději vyzkoušet, aby se vyhnuli případnému zklamání. Doporučená prodejní cena 3599,– navíc napovídá, že se – z mého pohledu – zkraje předražené boosty dostávají do vcelku běžné cenové hladiny a hodlají být normálně dostupnou botou.

Slzy si tudíž můžeme nechat ke zprávám, tenhle model Solar Glide k horšímu určitě neposouvá. Naopak.

  • Adidas Solar Glide 5
  • došlap: neutrální
  • hmotnost: 335 g v pánské velikosti 42
  • drop: 10 mm (špička 26 mm, pata 36 mm)
  • terén: silnice
  • typ: objemová
  • osm barevných variant
  • cena: 3599,–