V horském městečku, rozloženém na strmých úbočích několika kopců, vás okouzlí půvabné uličky i dřevěné roubené domy z 18. a 19. století, díky nimž se Štramberku říká Moravský Betlém. Vysoko nad městem se tyčí pozůstatky hradu a válcová věž zvaná Trúba s dřevěným ochozem a fantastickým výhledem.

Co musíte vidět ve Štramberku

Až si prohlédnete zříceninu hradu Strallenberg s válcovou věží zvanou Trúba a seznámíte se s její minulostí, sejděte na štramberské náměstí. Tady najdete například minizoo Aqua Terra nebo muzeum světově uznávaného malíře pravěku Zdeňka Buriana. V jedné z roubených chalup na rohu náměstí objevíte jedinečné Panoptikum s řadou figurín, které vám představí osobnosti tohoto kraje, v kavárně Perníkovka odhalíte tajemství tradiční výroby perníku.

Co musíte ochutnat

Pokud máte rádi regionální gastronomické speciality a vyhledáváte pochoutky, které jinde zkrátka neochutnáte, můžete se těšit na Štramberské uši, zvláštní pečivo z medového kořeněného těsta a tvarem svinutých uší. Pochoutky s chráněnou recepturou se ve Štramberku pečou už dlouhá staletí, a to na památku legendárního vítězství štramberských křesťanů nad tatarským vojskem. Pečivo tvarem připomíná uši, které Tataři utínali pobitým křesťanům a v pytlích je posílali svému chánovi.

Cestovatelská potěšení ve městě a okolí

Vydejte se po Lašské naučné stezce na Bílou horu; tamní rozhledna svým tvarem připomíná šroubovici DNA. Za pozornost stojí i starý vápencový lom s botanickou zahradou a vrch Kotouč s jeskyní Šipka, proslavenou archeologickými objevy. Přímo na náměstí můžete také navštívit Městský pivovar, kde se vaří domácí kvasnicové pivo Trubač a řada dalších zajímavých pivních speciálů, ochutnat můžete klasické i pivní gastronomické pochoutky.

Zdroj: Kudy z nudy