Akce Pardubický vinařský půlmaraton, letos vyhráli české mistrovství v půlce brněnský Jirka Homoláč a plzeňská Terezka Hrochová, zahrnuje i několik dalších sportovních podniků. Dopoledne se jako první uskutečnil lidový běh na necelé dva kilometry, kterého se dle sdělení ředitelky závodu Míly Kalinové zúčastnilo cca 1.300 běžců.

Pak se na půlmaratonskou trať, dva okruhy, vydali para závodníci. Jejich časy jsou doslova neskutečné. Vyhrál Slovák Maroš Orečný za 39:29. Nejlepším českým závodníkem byl na čtvrtém místě Zbyněk Švehla za 42:42. Za ním dojela Kateřina Antošová 45:24.

Poté si v rámci Českého poháru dali půlku koloběžkáři. Vyhrál Jan Pavel za 47:30. V soutěži žen měly dvě shodný čas 54:24, první Andrea Zbožková a druhá Eliška Maixnerová. Výborná vytrvalkyně Barbora Nováková, letos má půlku zaběhlou pod 90 minut a maraton vloni dala pod tři hodiny, byla na 43. místě celkově za 1:13:41. Po obědě, hodinu před startem půlky, odstartoval čtvrmaraton – 10,54 km nazvaný Kiekert desítka. Cílem proběhlo téměř čtyři sta závodníků a i jména vítězů jsou zajímavá.

Vyhrál ve stylu start cíl borec ze Sokola Kolín Roman Pazdera za 35:28. „Neměl jsem s kým běžet, tak to pro mě byl kvalitní tempový trénink,“ řekl mi v cíli vítěz. Vloni vyhrál třeba prestižní půlmaraton KVOK, letos se běží v neděli 24. dubna v Kolíně, a byl třetí na dráhové pětce na domácím šampionátu do 22 let. Předloni vyhrál juniorskou desítku.

V soutěži žen běžela první Markéta Gajdorusová z Chotěboře, celkově deváté místo za 39:20, ale celý závod, v první třetině doslova ve svém stínu, měla Lucii Pavlištovou, desátá celkově za 40:42 (obě na foto). Asi správně tušíte, že jde o manželku Vítka Pavlišty, který v Pardubicích získal šest mistrovský titulů a letos jako obhájce prvenství byl v půlmaratonu čtvrtý.