Tradičně deset úterků se startem od 18 hodin pro běžce je opět letos vyhrazeno pro závody Hradeckého poháru. První soutěžení mají běžci za sebou a druhé se uskuteční v úterý 26. dubna u rybníku Biřička na Novém Hradci Králové. I když jsem v zimě zaslechl různé zprávy, pořadatelé nakonec zachovali, a myslím si, že dobře udělali, loňský pětikilometrový členitý lesní okruh. Po prvním závodě mě nejdříve napadlo vše při starém, ale není to pravda.

V soutěži běžců čeká po dva roky na svého mistra veterán Drahomír Randa ze Stěžer. Opět ovládl ve stylu start cíl závod za 16:08, jeho traťák je 15:42. Navíc proběhl cílem jako úplně první, když dokázal předběhnout všechny běžce s pejsky, kteří vyrazili o dvě minuty dříve. Za ním si to o druhé místo rozdali nejlepší běžci do 39 let. Martin Písař z Heřmanova Městce (18:05) to odtáhl, ale koncovka patřila Janu Bajerovi z Nové Paky (17:47).

Největší účast byla v mužích nad 40 let. Za Randou byl druhý dříve suverén této kategorie Jirka Doucha z Náchoda (19:34) a třetí místo patřilo letošnímu překvapení poháru Václavu Modrému z Račic na Hradecku – 19:46. Čtvrtý byl v minulých letech bedničkář této kategorie Zdeněk Tomáš z Býště – 20:31.

Překvapením skončila soutěž žen, kde nastoupila méně známá Helena Uhlířová a dala 19:48. Veteránky vyhrála orienťačka Jana Kroniková za 25:15.

V běžcích s pejsky byla vloni neporažena Gabriela Bezoušková z Býště, ve vrcholné formě to dávala pod 18 minut. Letos vzhledem ke zranění k prvnímu závodu nenastoupila, ale už se těší na svůj letošní první start a novou konkurenci vítá. Určitě bude mít zdatnou soupeřku v šestnáctileté Tereze Zasadilové, která startovala za Střeštiprdla – 18:21. Při tom musela v závěru řešit problém s kamenem v botě. V cíli měla 1,5 minuty náskok před druhou Zdeňkou Duškovou, která o pět sekund porazila Ester Šujanovou.