Tento týden nás doběhlo astronomické jaro a přineslo s sebou kromě teplého počasí také vůni lesa. To nám připomnělo jediné: sezóna Běhej lesy je za bukem a startuje se už 23. 4. V roce 2022 je v rámci Běhej lesy a Behaj lesmi nachystáno historicky rekordních 13 zastávek. V českých končinách se uskuteční tradičně 8 závodů a u našich slovenských sousedů se vyběhne do lesa nově až 5krát. Navíc se po dvou letech plných nejistoty a přesunů termínů vracíme k závodění od jara až do září. Závodníci se mohou začít těšit na plnohodnotnou sezónu se vším všudy a ještě něčím navíc. Tím je například zbrusu nové ekologické značení tras, po kterém v lese nezůstane ani stopa, ale letošních překvapení je mnohem více. Nastal ten správný čas oprášit běžecké boty a zkontrolovat, jestli jsou stále v kondici. Současně s jarem se nám rozvolňují i protiepidemická opatření, a všechny závody Běhej lesy si tak účastníci budou moci vychutnat dle současných pravidel bez omezení. V zázemí závodu se běžci nebudou muset potit v roušce a nebude je zdržovat žádné kontrolování certifikátů. Nic takového. Letos si užijeme běžeckou sezónu na maximum.

Revoluční ekologické značení a medaile z přírodních materiálů

Všichni si společně přejeme, aby se naše krásné a čisté lesy zachovaly v co nejlepší kondici pro co možná nejvíce generací. Proto ve spolupráci s Generali Investments CEE přichází organizátoři s něčím, co tu ještě nikdy nebylo. S úctou k našim lesům pro letošní sezónu připravili dokonale rozložitelné ekologické značení závodních tras z materiálu Solubag, který lze používat opakovaně. A to budou pořadatelé dělat, dokud se jim doslova nerozpustí pod rukama, což se v přírodě stane dle slov výrobce již po 180 dnech. Jedná se o speciálně vyrobený a upravený polyvinylalkohol (PVA), který je z přírodních zdrojů a včetně potisku je zcela netoxický. Pokud by přesto náhodou kousek značení v lese zůstal, zbydou z něj pouze takové látky, které se v půdě již přirozeně nacházejí.

To ale není zdaleka vše. Běhej lesy myslí na přírodu a naše lesní přátele, ale především na závodníky. Ti s novou 100% ekologickou medailí svou uhlíkovou stopu rozhodně nezvýší. Medaile jsou vyrobeny z čistě přírodního materiálu EcoC z kvalitních celulozových vláken bez chemických přísad, pojiva nebo bělidla. Tím pádem jsou naprosto biologicky odbouratelné. Díky zpracování za použití různých teplot a tlaků je materiál uhlíkově neutrální, což spolu se 100% biologickou odbouratelností znamená, že je absolutně bez dopadu na přírodu. S takovou medailí na krku budou mít běžci lehkou hlavu a dobrý pocit nejen z výkonu.

Rodina extra dlouhých tras se rozrůstá: Lednice odemyká trasu na 45 km

Na jakém lepším místě rozeběhnout sezónu než v jarem provoněné Lednici? Závodníci mají na výběr hned ze 14, 22 a 45kilometrové trasy. Kromě toho se také mohou zúčastnit charitativního běhu na symbolické 4 km. Extra dlouhá trasa je horkou novinkou letošní sezóny a přináší první lednicko-valtický maratonský závod v historii. Téměř dokonale rovinatý profil s neuvěřitelně nízkým převýšením 58 metrů z ní dělá ideální volbu pro začátek sezóny. Kromě typických krás Lednicko-valtického areálu na ní účastníci navštíví např. zámek Břeclav nebo lovecký zámeček Pohansko. A pokud se závodníci necítí na extra dlouhou trasu hned v úvodu seriálu, mohou se na ně těšit v průběhu celé sezóny Běhej lesy. Maratonské trasy nebudou chybět například 4. června na Běhej lesy Vysočina, 10. září na Běhej lesy Boletice nebo 27. srpna na vůbec nejdelší trase seriálu Běhej lesy Jizerská, která kopíruje legendární lyžařský závod v srdci Jizerek.

Podcast: Na Posed vylezou atraktivní hosté

Pokud čtenáře zajímá ještě více o běžeckém seriálu Běhej lesy, aktivním pohybu, adrenalinu, cestování a především o posouvání lidských hranic, nechť si poslechnou Posed, nejen běžecký podcast! V nadcházejících dílech se můžou těšit na mnoho zajímavých hostů ze sportovního prostředí, jako je například běžec a spolupracovník Českého olympijského výboru Ondřej Hnilica, běhající lékař bez hranic Tomáš Šebek nebo inspirativní handicapovaný cyklista Jiří Ježek se svojí manželkou Soňou. To je pouze malá ochutnávka toho, co Posed v této sezóně nabídne. K poslechnutí je např. na Spotify.

Mastercard přináší 20 % slevu na startovné Běhej lesy a speciální víkendové balíčky

Volná startovní místa se postupně plní a registrace na všechny jednotlivé zastávky seriálu jsou v plném proudu na webu behejlesy.cz! S platební kartou Mastercard je možné uhradit startovné s 20% slevou. Tato akce je platná po celou sezónu Běhej lesy 2022 až do vyprodání kapacity jednotlivých závodů.

Tím ale výhody zdaleka nekončí. Mastercard nabízí všem běžcům také speciální balíček plný nadupaných překvapení. Stačí si zvolit jeden ze čtyř vybraných závodů, na které se tento speciální zážitek vztahuje. Balíček obsahuje startovné na samotný závod, komfortní ubytování v hotelu s polopenzí pro 2 osoby v těsné blízkosti závodu, konzultaci závodní trasy s odborníkem nebo stravenky do stánků s cateringem v zázemí. Dále je součástí také např. profesionální masáž a návštěva wellness. Objednat balíček je možné na priceless.com.

Slovenské Behaj lesmi nabídnou 2 nové závody

Rodinka slovenských závodů Behaj lesmi se rozrůstá. Nově si závodníci mohou u našich blízkých sousedů vychutnat hned 5 lesních dobrodružství. Kromě tradičních zastávek v Devíně, Velké Fatře a Štiavnických vrších je nyní šance proběhnout se i 28. 5. na Behaj lesmi Čičmany a 11. 6. na Behaj lesmi Bachledova dolina, kde se v rámci závodu probíhá i tamní stezkou v korunách stromů. Rozmanitá slovenská příroda má rozhodně co nabídnout!

Každopádně zima skončila a Běhej lesy se těší na novou smečku závodníků na startu!