Jedná se o třetí nejdelší trasu Nachmeleného pochoďáku, měří 21 kilometrů. Přihlásit na se ni můžeš tady www.nachmeleny.cz

1. START: louka před Starobělskou Kolibou u Bělského lesa.

2. Křížová cesta Bělský les se nachází v jižní části Bělského lesa. Trasa o délce 450 metrů má čtrnáct zastavení. Jedná se o originální a jedinečné dílo. Křížovou cestu zakončuje u Studánky Matky Boží 6 metrů vysoký a 3 metry široký dřevěný kříž ze smrkového dřeva.

Tomuto místu se říká Starobělské Lurdy. Stojí tam kaplička a studánka, kam lidé pro vodu chodí už přes sto let. Každou druhou listopadovou neděli se zde koná běžecký závod stejnojmenného názvu Starobělské Lurdy.

3. Památník umučeným a padlým za druhé světové války se nachází na pahorku po někdejší tvrzi uprostřed rybníčka na ul. Blanická (na Zámčiskách). Slavnostní odhalení se uskutečnilo 7. 5. 1950, centrální pylon nese sochu ženy v kápi, boční části s pamětními deskami jsou doplněny reliéfy trpících v koncentračních táborech (nalevo matka s dítětem, vpravo muž), pamětní desky připomínají 57 padlých vojáků sovětské armády a jména místních, kteří zahynuli při leteckých útocích v letech 1944–45.

4. Palések je turistické rozcestí, které se nachází u stejnojmenného rybníku. U rybníku se nacházela tvrz Palések, dnes po tvrzi naleznete jen terénní pozůstatky. Existuje předpoklad jejího založení bratry z Frýdlantu v průběhu 14. století. Rybník je u rozcestí červeně a modře značeného vycházkového okruhu v jihozápadní části Ostravy a to v městské části Stará Bělá.

5. Krmelín je obec, která se nachází v okrese Frýdek-Místek. Žije zde přibližně 2 400 obyvatel. První písemná zmínka o Krmelíně se nachází v latinsky psané listině z roku 1447. Najdeme v ní slova in villa Krmelyn (ve vesnici Krmelíně). Jméno obce bylo odvozeno od osobního jména Krmela totožného s obecným grmela – „nešika“. V paskovské kronice je psáno, že ves Krmelín má zřídlo velice dobré pitné vody, u kterého zůstávají formani stát a krmí a napájejí své koně. Vedla tu totiž formanská cesta přes Hukvaldy, Brušperk, Starou Ves do Ostravy.

6. Krmelínský minipivovar U zrodu místního pivovárku stáli v roce 2011 „odborníci" z nedalekého Dolního Sklenova, kteří Krmelínským pomáhali s instalací technologie a asistovali jim při prvních várkách. Krmelínský minipivovar začal jedenáctkou, o něco později se novopečení sládkové rozhodli pro výrobu „plnotučného".

7. Krmelínský kopec je kopec s nadmořskou výškou 332 m n. Krmelínský kopec je nejvyšším bodem Krmelína a nachází se jihovýchodně od středu vesnice na pomezí Příborské pahorkatiny (podčásti Podbeskydské pahorkatiny), Ostravské pánve a Moravské brány. Na vrcholu se nachází odpočinkové místo, informační tabule, dřevěný kříž (vztyčen při příležitosti 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu), zdálky viditelné plastiky Památník vodě, vodní nádrž (největší zásobník pitné vody v Moravskoslezském kraji), alej směrem k obci a vodojem.

8. Motokáry Krmelín fungují již několik let. Prostor se nachází v klidné oblasti v obci Krmelín, podlíž cyklostezky. Přijeďte se projet na motokárách. Délka jednoho okruhu je asi 500 metrů.

9. Odpočinkové místo Na Drahách se nachází na cyklostezce uprostřed pole. Nedaleko odsud je broková střelnice.

10. Stará Bělá. Tato stará slovanská osada vznikla pravděpodobně v polovině 13. století, první písemnou zmínku nalezneme v listině olomouckého biskupa Bruna z roku 1272. V roce 1408 obdržel lénem Bělou a Výškovice Hanuš z Bělé – zde se poprvé objevuje jméno Stará Bělá (Antiquo Byele). Posledním majitelem Zábřehu, jehož součástí byly Výškovice a Stará Bělá od roku 1590, byla olomoucká kapitula, která jej držela až do zrušení poddanství v roce 1848. V roce 1941 byla Stará Bělá připojena k Moravské Ostravě. Obec byla během druhé světové války osvobozena Rudou armádou dne 1. května 1945. V roce 1954 se obec osamostatnila. V roce 1960 byla místní část Cikánka připojená ke Krmelínu a místní část Paseky k Ostravě. Samotná Stará Bělá se součástí Ostravy stala 1. ledna 1975. V obci se dne 20. 8. 1843 narodil český duchovní a hudební skladatel Ludvík Holain.

11. CÍL: louka před Starobělskou Kolibou u Bělského lesa.