Jedná se o nenáročnou trasu Nachmeleného pochoďáku, měří 9 kilometrů a je vhodná pro kočárky a seniory. Přihlásit na se ni můžeš tady www.nachmeleny.cz

1. START: louka před Starobělskou Kolibou u Bělského lesa.

2. Řízkárna u Orla je stylová restaurace, která se nalézá v údolí mezi Zábřehem a Výškovicemi. Historie restaurace sahá až do roku 1898, kdy zde byl otevřen zájezdní hostinec U Štýbra, a díky tomu patří mezi nejstarší restaurace na Ostravsku. Řízkárna byla otevřena v roce 2015 jako koncept speciálně zaměřený na českou klasiku, kterou je bezesporu řízek. Jedná se o první restauraci v České republice, která je zaměřena na řízky a řízkové speciality, což se odráží nejen v názvu, ale i v samotném interiéru restaurace.

3. Kaple Nanebevzetí Panny Marie ve Výškovicích. Základní kámen kaple byl položen 6. září 1891. Kaple byla vysvěcena 16. října 1892. Zasvěcena byla Nanebevzetí Panny Marie. Proč? V letech 1880 a 1884 se nad Ostravou prohnaly silné bouře a průtrž mračen. Ve zmíněných letech se zdálo, že na svátek Nanebevzetí Panny Marie budou Výškovice zatopeny vodami Odry, jako se tomu často při dlouhotrvajících deštích stávalo. Voda se však obci vyhnula. Od té doby platili výškovičtí mše svaté ve Staré Bělé na svátek Panny Marie. Proto pak dostala nová kaple zasvěcení Nanebevzetí Panny Marie.

4. Na Honculi je „odpočívka“ (zastavení, posezení, piknikové místo) u mostu přes řeku Odru (v blízkosti Polanky nad Odrou). Odpočívka se nachází na cyklostezkách a turistické stezce na katastru obce Stará Bělá. Místo je také hojně využíváno k inline bruslení, nabízí parkoviště pro automobily a v sezóně také občerstvení.

Je východištěm pro návštěvu Chráněné krajinné oblasti Poodří, národní přírodní rezervace Polanská niva a Polanských rybníků. Renovace hojně navštěvované lokality byla podpořena z městských zdrojů za účelem posílení významu turistiky a volnočasového pohybu a eliminace divokých ohnišť v okolí. Na místě je také rozcestník stezek a informační tabule.

Místo má název podle hospody Honcula u mostu přes Odru, po kterém se honil dobytek na louky za Odrou.

5. Odra (německy Oder; slezsky Uodra; polsky Odra; dolnolužickosrbsky Wodra; latinsky ve starověku Viadua, Viadrus, latinsky ve středověku Odera, Oddera) je řeka ve Střední Evropě. Pramení v Česku a teče přes západní Polsko, dále vytváří severní 187 km dlouhou hranici mezi Polskem a Německem.

Odra je 854 km dlouhá řeka, z toho 113 km je v Česku, 742 km v Polsku (včetně 187 km jako hraniční řeka mezi Německem a Polskem). Je druhou nejdelší řekou v Polsku. Odvádí vodu ze 118 861 km², z toho 106 056 v Polsku (89 %), 7217 v Česku (6 %) a 5587 v Německu (5 %). Před regulací toku byla řeka dlouhá přes 1000 km.

Více zajímavých informací o řece Odře…

6. CÍL: louka před Starobělskou Kolibou u Bělského lesa.