Mezi kultovní závody patří rovinatý silniční Běh Kolín – Velký Osek -Kolín (KVOK). Dříve se běhal jako dvacítka, nyní je to půlmaraton. 64. ročník se poběží v neděli 24. dubna se startem v 10 hodin. Letošní novinkou je lidový běh na pět kilometrů, který na trať půlmaratonu, otočka bude na 2,5 kilometru, odstartuje po hlavním závodě. Pořadatelé včele s legendárním běžcem Vaškem Milerem (má zde v roce 1995 výkon 69:30), za mlada vyhrál mimo jiné maraton v Benešově u Semil, jsou vstřícní vůči pomalejším závodníkům, kterým umožňují vyběhnout dříve. Vloni tuto možnost třeba využil osmdesátmík Pepa Holý z Brna a v pohodě dal půlmaraton pod tři hodiny. Přihlášky do závodu jsou až na místě, na kolínském atletickém stadionu Mirka Tučka. Letos bude na trati dokonce šest občerstvovaček. Vypsáno je 9 věkových kategorií, z čehož jsou 4 pro ženy. Trať vede většinou po cyklostezce.

KVOK byl dříve dvacítka, na níž v roce 1989 Ivan Uvizl dal 60:09 minuty a v roce 1983 Jarmila Urbanová 73:40. Mezi vítězi jsou atletické osobnosti jako Libor Nejman, Jindřich Linhart, Jiří Čivrný starší, Jiří Borůvka, Pavel Klimeš, Pavel Baběrád, Eddie Stewart, otec Moiry, Vladimír Vašek, Petr Losman či ještě nyní závodící Jiří Miler. V ženách zde úspěšně běžely Jana Klimešová, Renáta Hoppová, Taťána Metelková, Karla Kolenovská – Mališová, Iva Milesová či Anna Báčová – Krátká.

Od 56. ročníku se KVOK běhá na půlmaratonské délce 21,1 kilometru, musí se tedy proběhnout až za Velký Osek, trať je úředně změřená. Před třemi roky v traťovém rekordu vyhrál Mosey Kibire Kipruto za 1:07:12 o sekundu před Hoseou Kiplagatem Tueim. V ženách běžela sólo Ruhr Chemisto Matebo za 1:24:04, druhá byla tehdy věkem veteránka 35 – 44 let Emily Jemutai Cheruit za 1:25:25.

Půlku zde vyhrál Jiří Čivrný mladší a naposledy domácí Roman Pazdera.

Závod má svého Statistika Standu Plešingera. Tento osmdesátník v minulosti dal KVOK dvacetkrát. Nejvíce účastí, a to 37 má Jaroslav Klimpera, naposledy běžel v roce 2003. Následují Jindřich Stránský (27), Jan Štrup (25) a Vladimír Čumpelík (24) a Jiří Koupílek (24). Vloni dal 24 start Josef Krátký, který byl v místě konání dříve jak pořadatelé. „Na KVOK jsem vždycky hrozně natěšen a dneska jsem si ho strašně užil. V pohodě jsem splnil cíl pod tři hodiny, navíc závěrečných sedm kilometrů jsem dal o pět minut lépe než úvodních sedm. Závody v Kolíně jsou fakt suprové.“