Vloni jsem se byl na NoMen Run mrknout na trati. Letos jsem přijal nabídku jednoho týmu a dělal jim řidiče. Byla to fajnově strávená sobota s fajn kočkama.

Závod, v němž mohou startovat pouze ženy, měl délku 88 kilometrů, start Nové Město na Moravě a cíl Velká Bíteš, a byl rozdělen do osmi většinou terénních úseků. Týmy, kterých bylo v cíli 119, měly většinou po 4 členkách. Startovalo se od šesti do 10:30 v desetiminutových intervalech.

Jako poslední vybíhaly obhájkyně prvenství Run&Mum, v sestavě byly mimo jiné dvě slovenské reprezentantky, a spolu s nimi šly vloni čtvrté Maminky v běhu. Vloni druhé běžkyně z Vyškova šly pro mě z neznámých důvodů dvacet minut před hlavními favoritkami.

Pro mě byla překvapením sestava kolem známé běžkyně Zdenky Komárkové z Olešnice, vloni Zdenka nestartovala, ale jak jsem se později dozvěděl pravidelně se umisťují v elitní desítce. Odměněná byla čtyři nej družstva.

Maminky s kapitánkou Helenou Pechovu ze Svratky nasadily na první úsek reprezentantku Lucii Šaclovou Maršánovou a tak podle očekávání, ale těsně první úsek vyhrála. Ale Run měl prostě nejsilnější celek a na druhém úseku šel do vedení, které už nepustil a vyhrál s více jak dvacetiminutovým náskokem.

V polovině závodu Maminky doběhly v cíli čtvrtý tým Zdenky. Smazaly tedy deset minut, a začalo být jasné, že budou bojovat na dálku s Vyškovačkami o druhé místo. Ale že v takto náročném terénním závodě není nic dané se Maminky přesvědčily ihned. Čekaly na trati, po kilometru úseku, na svou hlavní hvězdu a doslova šokem bylo, když před ní byla Zdenka, Lucka Šaclová zakufrovala.

Lucka nakonec získala další cenné minutky, ale furt ztrácely Maminky několik minut na Vyškovačky. Ale v druhé polovině se projevila větší vytrvalostní připravenost Maminek.

Výborně se zmáčkla Jana Dudková z Březin a doslova na dno si sáhla Denisa Kozáková z Hradec Králové. V prvním úseku prohrála vzájemný souboj o čtyři minuty, druhý vyhrála o pět. Ale přesto se zdálo, že je rozhodnuto.

Náskok Vyškovaček byl dvě minuty a neběžela za ně žádná máčka. Ale Helča Pechová ukázala, že je ženou na svém místě, soupeřce nadělila 4,5 minuty a vybojovala stříbro.

Z dalších známých tváří jsem zaregistroval Olgu Krčálovou z Polné, která byla lídrem devátého týmu My Holky z Vysočiny.

Plzeňská běžkyně Mirka Ježková startující pod názvem Bodlina běžela sólo. Vyběhla z Nového Města v 6:00 a 88 kilometrů zdolala za 14:00:55.

„Bolelo to, ale když už jsi na šestém úseku, tak prostě nechceš vzdát,“ popsala své dojmy po závodě. Ocenění zaslouží i tým Tatranky složený z Evy Škvařilové a Reginy Vošterové, které se na trase střídaly. V rámci NoMen Run si tak odběhly poctivý maratón v terénu a ještě kousek – 9:54:16.

Vítězky to zvládly v čase 7:06:25, tedy o více jak dvacet minut lépe než vloni. Maminky se zlepšily dokonce o 45 minut.

https://nomenrun.cz/live