Další ročník, v pořadí 64, silniční rovinaté půlmaratonské kultovky Kolín -Velký Osek- Kolín (zkráceně KVOK) proběhl za ideálního chladného běžeckého počasí a až s koncem závodu přišel déšť. Pořadatelsky to byl bezchybný koncert týmu v jehož čele je vytrvalecká legenda Vašek Miler.

Odměnou organizátorům byla především kvalita startovního pole. Mezi prvními se v místě závodu s ohromným báglem objevila letos druhá na šampionátu v půlmaratonu Gabriela Veigertová z Jičína (na foto vpravo s druhou mladou Nicole Rauvolfovou). „Jedu ze soustředění v Itálii, cestou jsem se stavila na mistrovství v běhu na deset kilometrů na dráze (byla pátá za 36 minut), přespala jsem u sestry a dneska si jdu tady kvalitně potrénovat. Poběžím zde poprvé, tak jsem i zvědavá jaké to tady bude“. Gabriela samozřejmě vyhrála ve stylu start cíl, celkově byla pátá, a navíc vytvořila nový traťový rekord 1:19:10, když o necelých pět minut překonala výkon závodnice z Keni.

Druhou ženou byla domácí vítězka nad 45 let Iva Kroužilová – 1:33:12, nedávno si v Pardubicích časem o necelé od dvě minuty lepším dala osobáček.

V mužích si to rozdali skutečský tryskáč Jaromír Hradecký (1:12:32), ten navíc v týdnu vyhrál v osobáku desítku na Monaku, a v minulosti už dvojnásobný vítěz KVOK Jirka Miler z Mladé Boleslavi (1:12:24). „Je to super zkušený lišák. Do čtyřky běžel sám, pak si na mě počkal. Věřil jsem si na něj. I jsem cítil, že mu unikám, ale ne. Vždy se zmáčkl a dotáhl se. V závěru mě předvedl svoji třídu. Prostě je to mistr,“ ocenil výkon soupeře Jaromír, kterému Jirka unikl po dvacátém kilometru závodu.

Cekově třetí byl sólo běžící Zbyněk Kudrna z AC Čáslav, druhý čtyřicátník, – 1:14:51. Následoval druhý mladík z pořádajícího Sokola Kolín Petrem Harnoš – 1:15:49. Šestý doběhl jeho oddílový kolega a vítěz padesátníků – Luboš Herel – 1:20:34.

Tři roky starý traťový rekord dále drží Mosey Kibire Kipruto za 1:07:12.

K pravidelným účastnicím KVOK patří vítězka nad 55 let Hana Breburdová. Tato šedesátnice, která má u nás rekordní ženský počet maratonů – 235, to dala za 2:00:39.

Z Brna dorazil jeden mála skutečně běhajících osmdesátníků u nás. Pepa Holý vloni v Kolíně pokořil hranici tří hodin, letos zapsal 3:05:20. V tomto roce to je vůbec první výkon nad 80 let na této trati v republice.

Závod má svého Statistika Standu Plešingera. Tento osmdesátník v minulosti dal KVOK dvacetkrát přijel se podívat na kole. Nejvíce účastí, a to 37 má Jaroslav Klimpera, naposledy běžel v roce 2003. Následují Jindřich Stránský (27), Jan Štrup (25). Vladimír Čumpelík (24) se přijel podívat a viděl, že Jiří Koupílek a Josef Krátký přidali 25 zářez.