Pavel Nedvídek se blýskl solidním výkonem ve 3. ročníku Rohálovského ultramaratonu. Ten se letos běží jako samozávodní. Reprezentant pořádajícího klubu Vesani.cz dosáhl na padesátikilometrové trati s převýšením 1000 metrů mezi Prusinovicemi, Pacetluky, Karlovicemi, Líšnou, Jankovicemi, Tučapy s cílem opět v Prusinovicích, času 5:01:45. Na stejné trati se v sobotu 30. dubna pojede také bikemaraton RAAB FORCE Rohálovská padesátka.

,,Rohálovský ultramaraton jsem si vyzkoušel už v loňském roce a byl to pro mě skvělý zážitek. Proto jsem doufal, že to letos bude podobné. V tomto ultramaratonu mi nechybí motivace. Se spoustou dalších účastníků se znám a s některými jsme velcí rivalové. Hlavně s ředitelem závodu Martinem Koplíkem. Ten mě však letos výrazně o 34 minut a 40 sekund porazil,“ vysvětloval Pavel Nedvídek s úsměvem. Do Prusinovic ho rovněž lákala skutečnost, že si termín samozávodu mohl zvolit libovolně podle sebe v období mezi sobotou 9. dubnem a pátkem 29. dubnem.

,,Myslím, že trochu samoty se v podobných závodech docela hodí. Navíc při běhu má každý víc času na obdivování přírody, než při jízdě na kole,“ tvrdí Nedvídek. Na trať se vydal v pátek 15. dubna v 10.35 hodin.

,,Formu jsem však nijak nevylaďoval. Jenom jsem si zašel v rámci možností občas trochu zaběhat, nebo projet na kole. I díky tolerantní manželce Jitce se však udržuji v dobré kondici,“ přiznal holešovský vytrvalec, kterému fandí i jeho dvě děti pětiletý Jakub a dvouletý Oliver.

Nedvídek letos zatím naběhal zhruba 280 kilometrů. Většinou v okolí Holešova, Dobrotic a Želkova. V průběhu samozávodu ho doprovázelo ideální počasí a podmínky.

,,Bylo 15 stupňů, foukal mírný vítr a po ranním dešti nebyl povrch trati ani nepříjemně tvrdý,“ prozradil.

O taktice měl jasno. ,,Snažil jsem se držet svým mezičasů z loňského roku. To se mi ale dařilo pouze v úvodních kilometrech. A po 30. kilometru jsem taktiku zjednodušil a přál jsem si brzy vidět cíl. Do něho jsem doběhl s vypětím všech sil,“ nezapíral dvaačtyřicetiletý učitel angličtiny na Vyšší policejní škole a Střední policejní škole ministerstva vnitra v Holešově. Na trati v okolí Prusinovic a Holešova se mu úvodních 20 kilometrů běželo dobře.

,,Ve zbytku závodu už mi však chyběly síly, větší vůle a motivace zlepšit si čas v porovnání s loňským rokem. Od jednadvacátého kilometru byl letošní Rohálovský ultramaraton pro mě utrpením. Dokonce jsem chvíli litoval, že jsem se ho letos zúčastnil. Ovšem po doběhnutí do cíle jsem brzy nabyl přesvědčení, že ho příští rok poběžím znovu,“ plánuje Pavel Nedvídek.

S výkonem proto nebyl příliš spokojený.

,,Chtěl jsem zlepšit svůj loňský čas a tajně jsem doufal, že ve své kategorii zaútočím na stupně vítězů. Ovšem s časem těsně nad 5 hodin si to ani nezasloužím. Mezi čtyřicátníky byla letos spousta dalších kvalitnějších soupeřů,“ uznal Nedvídek.

Ve zbytku letošního roku má před sebou další sportovní vrcholy.

,,V létě se zúčastním regionálních triatlonových závodů Kromplmena, Hulmena a Holešovmana. A zahraji si i nějaké amatérské tenisové turnaje,“ těší se Pavel Nedvídek na další sportovní akce.

Rohálovský ulramaraton je možné si ještě zaběhnout do pátku 29. dubna. V ten den je poslední možný start ve 12 hodin. Podmínkou je zaplacení startovného 150 Kč na účet pořadatele. Za toto startovné můžou vytrvalci absolvovat neomezený počet pokusů.

Samozávod v okolí Prusinovic pořádá sportovní klub Vesani.cz. Veškeré informace jsou na webových stránkách Vesani.cz.