Skutečský běžecký tryskáč Jaromír Hradecký se stal absolutním vítězem 11. ročníku Vysockého krosového půlmaratonu ve Vysoké u Holic. Po šesti prvenstvích Miloše Kratochvíla v úvodních ročnících, letos běžel sedmičku a byl druhý, právě Hradecký v roce 2018 ukončil jeho sérii. „Byl jsem tady snad čtyřikrát druhý, tak to snad zase klapne.“

Pořadatelé připravili nový okruh zcela v lese, před tím byl kilometr v kole po asfaltu. Jako vždy se běžela tři. Závod má podtitul nečlenitější půlmaraton v Polabí, což bych řekl, že s novou tratí neplatí, ale náročnost závodu zůstala. Na trati nebyly pořádné dva kopce jako dříve, ale dost trati vedlo doslova po lesních měkkých pěšinkách. Jaromír letos dal opakovaně silniční půlky za 1:12 hodiny, ve Vysoké měl vítězný čas hodnotu 1:21:59.

„První kolo jsem dal vytrvalostně, forsáž jsem zapnul až v druhém a na plný výkon jsem šel třetí. Jinak nová trať se mi líbila, byla běhavější, ale v některých úsecích i celkem trailová,“ Jaromír doběhl první kolo za vítězem závodu na jeden okruh Antonínem Malátkem z Pardubic – 27:39, takže skutečně závěrečné kolo, po dvou kolech to vypadalo na 1:25, měl nej. Navíc ho měl po dvou kolech v dohledu druhý Jan Benko z Litomyšle, ale v cíli na něj ztrácel necelých pět minut – 1:26:33.

Třetí šel do závěrečného okruhu Petr Mazal z Poličky – 1:30:23, ale na dohled byl měl domácí ultrák, absolvent Spartathlonu Jiří Horčička a soupeře, který po závodě mírně kulhal, v pohodě dal – 1:28:23.

Hlavní favoritka Denisa Kozáková z Hradce Králové, které před týdnem výrazně přispěla týmu Maminky v běhu k druhému místu v Nomen runu, šla navíc v týdnu další závod, kde byla čtvrtá. „Radši jsem vzhledem k nastřádané únavě volila kratší trať,“ a vyhrála sedmičku za 32:49. Celkově na sedmičce byla čtvrtá. Pro druhé místo si přijela Jana Klinecká z Hlinska – 34:16.

Takže hlavní favoritkou půlky byla Leona Blažková ze Starého Hradiště, která si letos na Pardubickém vinařském půlmaratonu dala osobák 1:34. Ve středu také závodila na stejné akci jako Denisa a byla tam šestá. Tentokrát na náročné trati zapsala 1:48:02. Druhá byla Iva Dolečková z Poličky za :1:52:19 a třetí z hradecké Slavie – Martina Toužilová – 1:54:28.

Loňský vítěz a také ultrák Jiří Špaček byl osmý, ale zřejmě běžel spíše takticky, protože je přihlášen na další půlku o 24 hodin později. Cenu pro nejvzdálenějšího účastníka převzal Paolo Cammaroto z Itálie, šestý za 1:33:08, který jak je zvykem přednesl zdravici v rodném jazyce. Další ocení pro nejstaršího a pro toho komu se trať nejvíce líbila putovala do Slatiňan – Zdeněk Petržílek- 67 let – 2:38:37.

Poslední soutěží, která ve Vysoké u Holic proběhla, byl závod dětí do 15 let na 3,5 kilometru. Vyhráli Matouš Kareš z Horních Ředic 15:48 a Anna Malá z Horního Jelení 16:34. Po závodě a vyhlášení výsledků byla losována tombola a ke všemu po celou dobu běžce řádně žhavila skupina Jeden je vadnej.

https://www.primarun.cz/zavod/vysledky?… John Cagwe