Byl první máj, lásky čas, v Jilešovicích běhali zas a nejen běhali i běžkyně líbali. To vše se dnes odehrálo na 14. ročníku tradičního Májového běhu okolo rybníka Nezmar, který je zařazen, jak do Prajzsko-Opavské běžecké ligy, tak do Moravskoslezského běžeckého poháru. A tak se v prosluněných dopoledních hodinách postavilo na start 82 závodníků, aby poměřili své síly na 11 km dlouhé trase trailového závodu vedoucího z penzionu Kamenec přes Kozmické ptačí louky do Dolního Benešova, kde všichni obkroužili rybník Nezmar a stejnou cestou se vrátili zpět do Kamence.

Pro kondiční běžce byl připraven závod na 4,5 km k památnému dubu a zpět a děti si zazávodily okolo penzionu. V deset hodin tak poslal Jura Brož všechny na trať. Nejrychleji dnes vypálil Kuba Lukáš Klub přátel death metalu (39:06), následován Ondrou Dominikem MK Seitl Ostrava (40:39) a trojici uzavřel René Kamrád Energy Team Bolatice (41:54). Celá tato trojice utekla zbytku startovního pole a v průběhu závodu již nedošlo k žádné změně pořadí a borci postupně doběhli do cíle zhruba v devadesátiv­teřinových odstupech.

To mezi ženami byl dnes boj. Hned od začátku šla do vedení Markét Kašná TJ Jäkl Karviná / BK Ludgeřovice, kterou stíhala Magda Drastichová MK Seitl Ostrava a té dýchala na záda další závodnice MK Seitl Katka Šeděnková. Do půlky devátého kilometru Kašná držela vedení, ale pak nastoupila Drastichová a vzala iniciativu na svou stranu. Zhruba 200 m před cílem se Kašná ještě pokusila o atak a Drastichové se přiblížila, ale ta si již prvenství vzít nedala a v čase 45:52 protla cílovou pásku jako první žena. Kašná doběhla devět vteřin za ní v čase 46:01. Třetí tak doběhla Šeděnková (46:31), která se již v průběhu závodu do boje o zlato nezapojila.

V závodě k památnému dubu zvítězil Pavel Jeziorski (20:59), druhá skončila Petra Kuchařová BK Ludgeřovice (25:15) a třetí místo obsadila Jana Demková (26:49). Tento závod byl open bez rozdílu kategorií.

Na všechny účastníky v cíli čekala tradiční pamětní placka, zabijačková polévka a pivko či jiné občerstvení dle libosti. Po ukončení závodu následovalo vyhlášení vítězů napříč všemi kategoriemi. Všichni si tak dnes parádně zazávodili a užili si nádhernou májovou neděli.

Výsledky

Fotogalerie Michaela Kašného