Úspěšně začal Pohár D35. První klání pětidílného seriálu Vysocký krosový půlmaraton vyhráli skutečský běžecký tryskáč Jaromír Hradecký a starohradišťská gazela Leona Blažková. Oba letos závodí v životní formě. Jaromír běhá silniční půlky za 1:12 hodiny, Leona si dala na Pardubickém vinařském půlmaratonu osobák 1:34. Oba jdou v neděli maraton a pak je čeká druhý pohárový běh, a to na deset kilometrů – Hradubický běh.

Ten se s hromadným startem uskutečněný po dvouleté covidové přestávce Letos je 16. ročník tohoto závodu plánován na sobotu 14. května. Obě trasy mají úředně změřenu délku deseti kilometrů a v současné době je možné se online přihlásit na https://akce.ph7.cz/hradubicky-beh/ za výhodnější startovné.

Trať z Hradce je rychlejší, žádné dlouhé stoupání, většinou asfalt nebo beton, ale musí se přebíhat šest frekventovaných silnic. Z Pardubic se přebíhá pouze jedna, a to hned po startu, kde je navíc provoz regulován policii, která s organizátory spolupracuje i v Hradci.

Před polovinou pardubické tratě je kilometrové mírné krosové stoupání do Srchu, pak seběh a přeběh hradubické silnice, takže zase nahoru a dolů přes nadjezd. Více jak půlka této trasy vede po polních a lesních cestách. Krásný je závěrečný úsek od železniční stanice Stéblová do Čeperky, jehož tři kilometry jsou v liduprázdném lese vedené v totální zeleni po širokých cestách. Převýšení této trasy je dokonce dvacet metrů, kdežto hradecké jen pět metrů.

Absolutně nejlepší čas na obou tratích dosáhl čtyřnásobný vítěz Michal Majoroš z Hradce Králové – 34:25. Vítěz z Pardubic Mojmír Svoboda dal pardubický traťák 38:38. Nejlepší ženský čas dala z Hradce běžící orienťačka Daniela Čepová z OK 99 Hradec Králové 39:22. Z Pardubic zapsala čáslavská Ingrid Tillman 41:41.