Sobotní den v Ostravě opět po roce patřil všem dívkám, slečnám, ženám a dámám, kterých se přes osm set sešlo na jubilejním 10. ročníku Českého běhu žen. Od rána byl tak na náměstí Biskupa Bruna u Forum Nová Karolina připraven bohatý doprovodný program pro všechny účastnice a jejich ratolesti, které si mohly také zazávodit v Rodinném DM běhu.

Počasí dnes bylo tak trochu aprílové, chvíli sluníčko, sem tam nějaký mrak, nebo kapka deště a celkem foukalo. V půl desáté vystartoval tradičně závod na 2,5 km Nordic Walking, kde zvítězila Jitka Lednická (18:49) před Jarmilou Šmiřákovou (18:54) a třetí skončila Zdenka Zajícová (19:07).

Po Nordičkách se na trať v okolí Karoliny vydaly děti, kde vítězem byl každý! Těsně před polednem přišel na řadu první ze tří závodů, a to na 2,6 km vedoucí centrem Ostravy do Husova sadu, kde byla otočka a běželo se zpět ke Karolině.

Zde šla od začátku do vedení Martina Mazáčová Ammazying Team (9:56), která jako jediná závodnice pokořila čas pod deset minut a zvítězila. Deset sekund za ní doběhla druhá Kateřina Zajončková (10:06). Na třetí příčku se v průběhu závodu prokousala teprve devítiletá Natálie Ester Kašná SSK Vítkovice / BK Ludgeřovice (10:37), kterou však v cílové rovince ve vzájemném souboji zdolala dorostenka Sokolu Opava Lenka Kolenovská (10:31) a brala tak bronz. V půl jedné byl odstartován „hlavní“ závod, a to na 5 km, který se těší největší oblibě, a ve kterém holky mohou závodit i za čtyřčlenné týmy.

Trasa vedla opět centem města přes Husův sad až na nábřeží Ostravice, kde holky dvakrát přebíhaly most přes řeku a poté následoval krátký průběh Komenského sadu a okolo radnice zpět centrem ke Karolině.

Dnešní pětku tak suveréně ovládla stylem start-cíl Markéta Kašná BK Ludgeřovice (19:47). Druhou ženou po celou dobu závodu byla Elen Šimonová BK Ludgeřovice (20:51), která však těsně před cílem místo cílového koridoru omylem vběhla do výběhového koridoru a dostala od rozhodčích penalizaci 10 s a propadla se tak na čtvrté místo. O bronz si to v cílové rovince rozdaly Lenka Quittová BK Ludgeřovice (20:48) a Martina Mazáčová Ammazying Team (20:50). Úspěšnější v tomto souboji nakonec byla Quittová.

V závodě týmů obhájily již třetí rok po sobě prvenství ženy z BK Ludgeřovice (Kašná, Klemensová, Quittová, Šimonová) před Pomalými Šípy (Bortlová, Hanke, Mazáčová, Richterová), třetí skončily OQEMA the best (Kopecká, Křejbská, Kvapíková, Paulusová).

Nakonec celého závodního dne se na trať vydaly závodnice na 10 km, na které čekala trasa pětky, kterou si daly dvakrát.

Zde si pro vítězství doběhla v parádním čase Kateřina Šeděnková MK Seitl Ostrava (40:57). Druhou příčku obsadila Pavla Smolková (43:16) a třetí ženou byla Marie Vybíralová (43:46). Na všechny závodnice v cíli tak čekala krásná účastnická medaile.

O moderování celého závodního dne se opět postarali „císař“ Kuba Kohák a sporťák Michal Dusík, kteří již neodmyslitelně patří k Českému běhu žen. Tečkou za celým programem bylo slavnostní vyhlašování medailistek, které letos proběhlo na střeše Fóra Nové Karoliny. Opět se tak naplnilo motto celé akce: „Každá žena v Českém běhu žen je vítězkou a společně tvoříme velkolepou atmosféru!“

Výsledky