Pořadatelé z Vysoké nad Labem jsou flexibilní. V minulém století dělali silniční závody obcí, to by nyní vzhledem k provozu nešlo. Vloni zkusili pětikilometrový závod na zdejší nové labské asfaltové cyklostezce. „Měli jsme po závodě několik dotazů. Proč neuděláme běh ve zdejších lesích? Navíc když je tady krásná rozhledna,“ sdělil nám důvod přemístění akce jeden z organizátorů.

Takže letos jako závod Velké ceny východních Čech v bězích se uskutečnil Běh u rozhledny ve Vysoké nad Labem. S tratí to bylo i napínavé.

„Chtěli jsme udělat kratší závod, uvažovali jsme variantu i s nějakým tím výběhem do rozhledny, ale osobní zkušenost s jednou neběhatelnou jinou akcí nás vedla k závěru, že se u nás bude prostě běhat, ne chodit. Trať byla sice připravena, ale když celý týden pršelo museli jsme se vyhnout jednomu rozblácenému dlouhému úseku a myslíme si, že poslední varianta byla sice nouzovou, ale nejlepší volbou.“ Takže nakonec byla připravena dvouokruhová pětka, součet stoupání kola byl 21 metrů. V první polovině se běželo více z kopce po širokých lesních cestách. v druhé byla i krátká trailová pasáž přes kořeny stromů.

Nakonec vyšlo i počasí. Bylo sice nedělní chladno, ale po dobu závodu slunečno. Před zahájením akce pořadatele vzpomenuli na legendárního, vloni zesnulého, Jirku Soukupa. „Při otevření rozhledny před devíti lety jsme tady s Jirkou popili a plánovali závod. Realizace ale proběhla až nyní.“

Na startu si dali dostaveníčko jeden z nejlepších běžců Hradecka Drahomír Randa (48 let) ze Stěžer a jeden z nejlepších Pardubáků Jaromír Hradecký ze Skutče. Osobně jsem čekal vítězství o deset let mladšího Jaromíra, mimo jiné vloni byl nejlepší za 1:12 hod v Pardubickém vinařském půlmaratonu a nedávno dal traťák na proslulé lesní desítce – Monaku. Ale jako by tušil, že toto nebude jeho šálek: „Musím se přiznat, že tak krátký závod jsem snad v životě neběžel,“ řekl mi před startem.

Na trati vládl Drahomír Randa. Hradecký „Keňan“, letos druhý ve Vysokomýtské půlce za 1:15, vyhrál v hradeckých lesích během týdne Běh okolo Kříže pak závod Hradeckého poháru a nakonec triumfoval i ve Vysoké. Skutečskému tryskáči se tentokrát zadřela forsáž. „To byl fofr. Soupeř běžel neskutečně a já asi neměl zrovna svůj den,“ řekl v cíli Jaromír. Vítěz dodal: „Běželo se mi fantasticky a jen jsem čekal, kdy mi Jaromír dá co proto, ale on se asi šetřil na jiný závod. Na delší trati bych mu určitě nestačil. Byla pro mě velká čest s ním běžet.“

Po prvním kole byli oba borci v kontaktu, ale bylo vidět, že je na tom Drahomír lépe. V druhém získal nepatrný náskok a bylo rozhodnuto – 16:15. Jaromír zapsal 16:24. Nejlepší dva doprovázel na trati cyklista, bývalý závoďák. „To se s nimi v terénu nedalo. Z kopce jsem to valil ke třicítce a měl je furt za sebou. V úseku přes kořeny jsem radši zastavil a nechal je běžet,“ sdělil mi zadýchaný biker.

O třetí místo bojovala dokonce čtveřice borců. Ke konci prvního okruhu odpadl Václav Modrý – 19:51 z Račic nad Trotinou. Do finiše šla trojka spolu a předpoklady potvrdil Václav Rohlík z AC Pardubice – 18:57, který těsně porazil nejlepšího padesátníka Františka Buřila z Vidochova a Tomáše Kyncla z Holic.

V soutěži žen navázala na loňské vysocké prvenství Denisa Kozáková z Hradce Králové – 20:52. Za ní bojovaly u druhé místo vedoucí veteránka Hradeckého poháru Iva Čechová (21:27) s vítězkou nedávného Vysockého krosového půlmaratonu Leonou Blažkou (21:55) ze Starého Hradiště u Pardubic. Po prvním kole byly obě v kontaktu, ale při vbíhání do druhého měla Leona malou krizi a bylo rozhodnuto. Čtvrté vybojovala legendární lyžařka Blanka Paulů – 22:17 před hradeckou Evou Vejběrovou 22:28. Šestá Anna Krátká ze Svitav a sedmá Eva Jirásková z Lanškrouna.

Nejstarším i nejvzdálenějším účastníkem byl Jindra Bielčik (82 let) z Lichkova, opět těch sto kilometrů na start sám odřídil – 35:50. Naopak nejmladším byl Tomáš Janáček (11 let) z Pardubic – 29.05. Běžela i jeho maminka Kateřina – 30:08.

Oba absolutní vítězové stejně jako vloni dostali originální poháry – ptačí krmítka, které vyrobil místní truhlářský mistr Milan Danihelka. Nejen Blanku Paulů zaujala: „Jsem ráda, že jsme si sem udělali výlet. Rozhledna je fakt nádherná a stejně se mi líbí i ta krmítka, hned bych jedno brala na zahradu.“ Startující mládežníky, byli dva, ocenil pozvánkou do svého podniku Café Bajer Pardubice známý pardubický kavárník a běžec Milda Bajer, který kvůli zranění nohy neběžel.

A hodnocení účastníků: „Děkujeme pořadatelům za objednání krásného počasí, výběr trati a super občerstvení a bohatou tombolu a v neposlední řadě za slušnou běžeckou účast. Velká poklona Jindřichu Bielčikovi – číslo 82 a 82 let.“ Závod přinesl i zajímavé situace. Rozhledna je v lese, samo na vrcholu kopce, a obklopena obytnou zónou. Mimo ní je parkovacích míst dostatek, ale někteří účastnící zkoušeli proniknout co nejblíže. Jedni si vyhlédli místo k parkování před garáží. Vyžádali si souhlas domnělého majitele pana A. Ten jim parkování povolil. Garáž však patří sousedovi panu B, který byl samozřejmě vzhledem k ruchu na ulici v bojové pohotovosti a ihned to mladíkům náležitě vysvětlil.

Velká cena východních Čech v bězích pokračuje v červnu dalšími dokonce devíti závody, v červenci není bohužel žádný. O jednom víkendu se třeba uskuteční v sobotu 18. června na okraji Pardubic Dubinský kros a hned druhý den v neděli 19. června u rybníku Biřička na Novém Hradci Králové Hradecký kros. O týden později v sobotu 25. června se běží v Lužanech na Jičínsků Běh Lužanskými hvozdy.