Absolutními vítězi šestého ročníku Čertovského ultratrailu, běhu na pekelných 66,6 kilometru se součtem stoupání necelé dva kilometry, který byl zároveň českým šampionátem v ultratrailu, se stali v Hamru na Jezeře na Liberecku Lukáš Kozlík ze Sokola Mělník a pražská závodnice Radka Churáňová.

Takovou malou zeměpisnou exkurzí po českých hradech je trasa Čertovského ultratrailu. Začíná v bráně hradu Houska a pokračuje přes Bezděz a pak následují zříceniny Ralsko (697 m n. m.), nejvyšší bod závodu a jedna z nejvýše položených zřícenin v Čechách, Stohánek a Děvín u cílového městečka Hamr na Jezeře. Mezitím pořadatelé protáhli účastníky i po jiných okolních kopcích jako Vrátenská hora, Malá a Velká Buková a Jelení vrchy.

V absolutním pořadí vyhrál spolufavorit Lukáš Kozlík, který byl vloni překvapivě až druhý (tehdy za 6:19:55), před rokem vyhrál Tomáš Hak. Lukáš letos vyhrál ve stylu start cíl, když přes polovinu závodu se s ním držel v kontaktu hlavní favorit

Jan Kohut z Blanska. Vítězný čas byl 6:02:42. „Až pod Ralsko jsem udržoval dvouminutový náskok na Jana Kohuta. Na Ralsku jsem měl krizi. Dolů jsem musel opatrně, byly náznaky křečí a nic nezabíralo. Před Ralskem to vypadalo na čas pod 5:40. Každý další kopec v posledních 16 kilometrech byl s křečemi do vnitřních stehen, ale nějak jsem to ubojoval. Asi i ostatní měli svoje problémy. Na 61 kilometru jsem dostal info, že Kohut zabloudil a nemusel jsem jít přes závit. Značení bylo dokonalé, ale i tady se bohužel našel někdo kdo trať v jednom místě přeznačil. Jsem strašně rád, že se sešly takové okolnosti abych mohl mít titul mistra republiky. Nebylo to zadarmo.“

Nakonec třetí Jan Kohut, 6:22:01 nebyl spokojen: „Zabloudil jsem, opakovaně, ke konci seběhu z Ralska, mohu si za to sám, měl jsem holt více dávat pozor. Naběhal jsem o tři kilometry více. Dle mě na silnici v tom místě chyběla šipka. Holt jsem sem jel pro lepší umístění.“ Závodnické štěstíčko se tak usmálo na druhého Jana Mitáčka z Jablonce nad Nisou – 6:14:55.

V elitní desítce byly dokonce tři ženy. Roli hlavní favoritky potvrdila několikanásobná česká šampionka v maratonu a rekordmanka v běhu na 100km a 24 hodin Radka Churáňová. .„Závod je moc pěkný, ale pro mě strašně náročný. Často jsem musela jít chůzí jak to bylo těžké. A pro mě jako silničního běžce tuplem. Ale organizace perfektní a značení tratě dokonalé. Kdyby to pro mě nebylo tak náročné tak s klidem řeknu, že si to příští rok zaběhnu znovu.“ Radka byla celkově čtvrtá za 6:22:28.

Velký souboj svedly o celkové místo objev letošní sezóny Helena Uhlířová z Hradec Králové a Olga Krčálová z Polné na Vysočině. Úvod patřil Heleně, která letos kraluje i v Hradeckém běžeckém poháru na trati pěti kilometrů , ale s manželem závodí ve swimrunnigu a třeba nedávný závod ve Švédsku jim zabral přes šest hodin. V polovině závodu šla na druhé místo Olga, která zde vyhrála zimní variantu této akce – Čertovskej wintertrail na 33,3 kilometru, a zdálo se že je rozhodnuto.

Ještě na posledním kontrolním bodu měla Olga několikaminutový náskok. „Vedle problémů s kolenem mě začaly chytat posledních deset kilometrů křeče. Byla jsem až do 62 kilometru druhá. Ale pak jsem musela každou chvíli přejít do chůze. Nedalo se běžet Počasí vyšlo ideální na běh. A trať byla krásná. Úplně jiná než ta zimní.“

Takže sedmá Helena Uhlířová dala 6:44:37 a devátá Olga Krčálová 6:48:41.