Alenu Ryznerovou (47 let) z Hrádku u Pardubic jsem znal pouze jako všestrannou sportovkyni, která si občas dala i běžecký závod.

„Z těch delších ráda vzpomínám třeba na Hlineckou pětadvacítku, kterou jsem před lety absolvovala se slatiňanským vytrvalcem Zdendou Petržílkem. V rámci ironmanů jsem zvládla i několik maratonů, ale samostatně běžet jsem se ho nikdy neodvážila.“

Nedávno mě zaujala zmínka o její první samostatné výstavě obrazů, a proto mě zajímalo jak se k umění dostala.

Jejím hlavním koníčkem byl mnoho let triatlon.

„Když mi bylo třicet tak jsem si ho šla poprvé vyzkoušet a hrozně mě to chytlo. Hned první závod jsem vyhrála.“

Prsty v tom měl i její manžel Miroslav Ryzner, který je spolu s bratrem Janem v triatlonu pojem. Poznali se při otužování, které je dalším jejich společným koníčkem. Ale co jsem nevěděl, že Mírovou sestrou je Lída Jelínková, která roku 1988 přeplavala kanál La Manche jako vůbec první Češka v historii, a také vůbec jako první plavkyně ze státu bez přístupu k moři.

„Postupně jsem natrénovala na ironmanské objemy (3,8 km plavání, 180 km kolo a maraton), a tyto závody mě velmi chytly,“ pokračovala ve vypravování Alena. „Prvního jsem dala v roce 2010 v Otroko­vicích, a to za 15:02 hodiny. Ještě jsem ta startovala třikrát a postupně se zlepšila na 12:15. Ale nakonec mi zdraví vystavilo stopku. Problémy s kotníkem a kolenem mi neumožňovaly běhat tak jak bych potřebovala. A celkem mě dostalo upozornění lékaře, že to může být i horší a jestli mám nějakého dalšího koně, na kterého bych se tak upnula jako na sport. Samozřejmě hodně času mě zabere starost o rodinu a domácnost a hrozně ráda mám třeba pěstování kytiček. Takže na zahradě někdy pracuji i za umělého osvětlení.“

Zájem o malování se u Aleny projevil už v dětství, kdy rok chodila do výtvarného kroužku a jak později zjistila, její děda, s kterým nebyla moc v kontaktu, byl malířem. Taky manžel má umělecké sklony a v roce 1997 ji koupil barvy.

„Jsem ale samouk a šla jsem metodou pokusu a omylu. Snažím se malovat naivní fantazie, vidět svět lepší než je,“ říká ke své tvorbě. Alena pracuje v pardubickém plaveckém areálu. „Sen by byl malováním se živit, ale i když to vypadalo i nadějně, covid a současná krize nejsou výtvarnému umění moc nakloněny.“

Sportování Alena Ryznerová zcela nezanechala a věnuje se hlavně cyklistice. Asi jak jsem ji pozorně poslouchal je ve všem maximalistka a tak třeba v roce 2016 dala na bikemaratonu Drásal nejdelší trasu o délce 180 kilometrů s pětikilometrovým součtem stoupání.

Výstava jejich obrazů pod názvem V říší Fantazie je ve Vinárně Boromeum na Velkém náměstí v Hradci Králové přístupna do 12. července.