Závěrečný závod Prajzsko-Opavské běžecké ligy, Běh zámeckým parkem, se po dvouleté covidové odmlce opět uskutečnil v hlavním městě Prajzske, a to v Kravařích. Šlo již o 38. ročník.

O tom, že je závod opravdu oblíbený, svědčí i dnešní účast 250 běžců napříč všemi věkovými kategoriemi. Pořadatelé objednali parádní letní počasí a startovka nabitá kvalitními běžci slibovala zajímavé závěrečné souboje o poslední body do běžecké ligy.

Startovalo se tradičně od hlavní brány místního fotbalového hřiště, kde je zároveň zázemí závodu a na všechny účastníky čekaly tři rovinaté okruhy nádherným prostředím zámeckého parku o celkové délce 8,5 km.

Nejprve své síly však poměřily ve sprintech děti, a to na 150 a 300 m tratích. Zde byli nejrychlejší Denisa Lokočová, Matěj Tietz, Kalina Antczak a Dominik Ferenz.

Na žactvo a dorost čekala již trať o délce 1,8 km vedoucí parkem, kterou nejrychleji prolétl Robin Thiemel (6:41). Druhý skončil Matyáš Weczerek (7:03) a třetí Jonáš Peterek MFK Kravaře (7:04).

Mezi holkami první dvě příčky obsadily polské závodnice Oliwia Witek (6:44) a Martyna Pietroszek KS SKI Team Wodzisław Śląski (7:05). Pro bronz si doběhla Natálie Ester Kašná SSK Vítkovice / BK Ludgeřovice (7:16).

V deset hodin dopoledne tak odstartoval hlavní závod. Hned od začátku šel opět do vedení suverén posledních závodů Roberto Dimiccoli Eko okna runners (28:47) a opět potvrdil svou dominanci a zvítězil stylem start-cíl. Druhý, minutu za ním, doběhl Tomáš Bláha AK Asics Kroměříž (29:40). Na třetí příčce po celou dobu závodu běžel Jakub Lukáš Klub přátel death metalu, který však neodolal závěrečnému ataku Roberta Antczaka (30:03) a ten nakonec získal bronz.

To mezi ženami byla dnes opět suverénní Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná / BK Ludgeřovice (34:56), která tak jako vítěz mužské kategorie zvítězila stylem start-cíl. To za ní se v průběhu závodu několikrát změnilo pořadí. Postaraly se o to Marie Vybíralová, Martina Mazáčová BK Příbor a Hana Bednarčíková Cvilínské schody Krnov. Do finiše tak nejvíc sil zůstalo druhé Vybíralové (36:15), těsně za ní doběhla třetí Mazáčová (36:19). Na Bednarčíkovou tak zbyla brambora, i když v průběhu posledního kola byla druhá, avšak v závěru jí došly síly.

Všichni si tak v horkém dopoledni museli pořádně máknout a odměnou pro všechny závodníky bylo v cíli připraveno občerstvení v podobě nealka či pivka, které dnes bodlo.

A když jsme na Prajzske, tak nemohl chybět tradiční koláč. Pro děti byly připraveny nanuky, zákusky a čokoládové medaile.

V tomto závěrečném závodě se dnes rozhodovalo také o celkovém pořadí v Prajzsko-Opavské běžecké lize, kdy všichni obdrželi 10% bodů navíc a to zamíchalo pořadím.

Mezi muži letos zvítězil René Kamrád Energy Team Bolatice, druhý skončil Filip Burda a třetí Patrik Hanzlík oba BK Ludgeřovice.

Kategorii žen letos ovládly závodnice BK Ludgeřovice. Vyhrála Markéta Kašná, před Gabrielou Klemensovou a třetí skončila Alena Sobková. Běh zámeckým parkem dnes tak uzavřel letošní ročník této pohárové soutěže.

Výsledky