Sobotní dopoledne v Hlučíně po roce opět patřilo běhu, kdy se před místním kulturákem konal 2. ročník Cool Runu. Sluníčko sice pořádně pálilo, ale ani to neodradilo devadesátku běžců, pro které byly připraveny čtyři závody.

Novinkou oproti loňsku bylo to, že k distancím 2,5 km, 5 km a štafetě 4×2,5 km přidali pořadatelé ještě desítku. Program celého dne začal okolo desáté hodiny, kdy byl připraven závod pro nejmenší děti na 1 km okolo kulturního domu, kde bylo i zázemí.

Stejně jako loni byl pro děti ještě připraven po celou dobu akce i doprovodný program ve formě her a soutěží, který zajišťovali pracovníci DDM Hlučín.

V jedenáct hodin dopoledne tak byly odstartovány první dva závody, a to na 2,5 km a 5 km vedoucí ulicemi Hlučína a pětkaři si navíc ještě vyběhli na Vinnou horu.

Na 2,5 km distanci se o vítězství porvali bratranci Mikuláš a Filip Kalvarovi, kde prvně jmenovaný v čase 9:41 o šest sekund zvítězil. Třetí místo obsadil Lukáš Smetana (10:48).

Mezi ženami zvítězila Anna Balážová Baláž EXTREME-TEAM Frenštát (10:13) před druhou Natálií Ester Kašnou SSK Vítkovice / BK Ludgeřovice (10:20). Třetí doběhla Kateřina Poštulková (12:06). Pětku letos ovládl Roman Baláž z Baláž EXTREME-TEAM Frenštát (20:32). Pouhou sekundu za ním doběhla vítězka ženské kategorie Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná / BK Ludgeřovice (20:33). Stříbro mezi muži bral její oddílový kolega Jan Adam Tarana TJ Jäkl Karviná (20:45) a pro bronz si doběhl David Pavlišnec TJ Sokol Ostrava (21:06).

Druhou ženou byla Ema Leciánová (26:25) a třetí Eliška Jarošová (28:08). V pravé poledne přišel na řadu závod štafet na 4×2,5 km. Zde suverénně zvítězili Jäkláci (41:33), druzí skončili Královi (48:31) a třetí místo brala štafeta Běžci Sobě (50:14).

Závěr závodního dne patřil desítce a na všechny závodníky tak čekaly dva okruhy pětky. Nejrychleji trať i s podvrtnutým kotníkem zvládl Jirka Pytlík MK Seitl Ostrava (39:29), který v prvním kole kousek po startu špatně došlápl na kámen. Druhý doběhl Tomáš Vitásek (40:54) a třetí Petr Polášek (41:26).

Jedinou ženou, která si troufla v horkém počasí na desítku byla Hana Placzková (1:02:10) a byla zlatá. Na každého závodníka čekala v cíli účastnická medaile a vynikající občerstvení v podobě klobásy, boršče a samozřejmě v tom horku nechybělo pivko a nealko.

Tečku za celou akcí bylo slavnostní vyhlášení medailistů napříč všemi kategoriemi, pro které byly připraveny pěkné ceny. Všichni si tak užili Hot ale Cool den.

Výsledky