Jaromír Hradecký ze Skutče se rozhodl opřít do Velké ceny východních Čech v bězích. Nedávno byl třeba druhý ve Vysoké nad Labem, vyhrál na Monaku a v Cháborech, takže se v průběžném pořadí posunul na druhé místo a po tomto víkendu šel dokonce do vedení. „Trochu to těm Náchodskejm klukům zkomplikuji. Mají výhodu, že mají spoustu závodů doma, ale je aspoň motivace závodit.“

Jaromír Hradecký byl hlavním favoritem jedenáctého ročníků Dubinského krosu na devět kilometrů. Ten se uskutečnil za tropického vedra, ale na lesním rovinatém tříkilometrovém okruhu u Pardubic se startem v pravé poledne. Takže v lese to ještě šlo.

Vedle řady věcných cen obdrželi absolutní vítězové poukaz na Pardubický vinařský půlmaraton 2023, Jaromír se stal jeho absolutním vítězem vloni. Pro druhé a třetí místo byla poukázka na desítku, která je pořádaná v rámci pardubické půlky.

Nejlepší čas v závodě mužů na tři kola má z roku 2013 Jiří Čivrný ze Semil – 28:12, Kamil Krunka zde později zapsal 29:19. Ten byl letos přihlášen, ale nedorazil.

A právě hranice 30 minut byla v sólo běhu největší motivací pro skutečský tryskáč. A Jaromír to dokázal – 29:59. „Byla to velká motivace a celkem jsem zatlačil na pilu,“ řekl v cíli. O necelých dvacet čtyři hodin později nastoupl Jaromír v kvalitně obsazeném Hradeckém krosu a zde byl celkově třetí, ale to bude jiný příběh.

Druhý byl v Dubinském krosu tradiční bedničkář závodu a i průběžně druhý ve Velké ceně Václav Rohlík z AC Pardubice – 32:07, vloni dal 32:50. O třetí místo bojovala čtveřice závodníků.

Původně několika krokové rozestupy mezi nimi se ke konci malinko natáhly. Třetí místo vybojoval Jan Čeněk z Kasper Swix Trutnov 33:42. Čtvrtý Vítězslav Šourek zapsal 33:51, pátý Aleš Smolka, oba z Pardubic, dal 34:03 a šestý Tomáš Kyncl z Holic 34:05.

Ženy si na Dubinském krosu daly sólo závod se startem v jedenáct hodin na šest kilometrů. Vloni zde vyhrála Gabriela Veigertová z Jičína za 21:31. Traťák časem 20:46 drží z roku 2014 Taťána Metelková. A letos bylo jméno absolutní vítězky také překvapivé a v našem běžeckém regionu méně známé.

Vyhrála mladá závodnice Martina Klepáčová, žije v Pardubicích, ale pracovně působí v Opavě – 25:02. Druhá proběhla cílem další tradiční účastnice tohoto klání a vítězka žen nad 45 let Anna Krátká z Hvězdy Pardubice 26:43 a pro třetí místo si přijela z Lanškrouna letos ve vynikající formě závodící Eva Jirásková – 27:03, která ve Velké cen kraluje ženám nad 55 let. John Cagwe i foto