Středeční pozdní odpoledne v Ostravském Komeňáku po roce opět patřilo běhu. Tak jako na řadě míst po celé České republice i zde se konal tradiční T-Mobile olympijský běh. Počasí opět přálo, a to bylo znát i na účasti, kdy se na 160 závodníků postupně představilo na třech distancích.

Pro děti byl připraven závod na 1 km a na dospělé čekala pětka a desítka. Všichni si tak mohli parádně zazávodit na krásné a rovinaté trati vedoucí převážně ve stínu stromů Komenského sadů.

Nejprve tedy závodily děti. Zde byl nejrychlejší jen o pár setinek Vojta Jendrysek (4:02) před druhým Tomášem Rédlem (4:02) a třetí skončil Jáchym Doležel (4:20).

Mezi dívkami zvítězila Eliška Kmošťáková (4:17), druhá skončila Zuzana Veselá (4:21) a třetí Alexandra Janíková (4:22).

V šest hodin tak přišly na řadu hlavní závody na 5 km a 10 km. Pětikilometrovou tratí nejrychleji prolétl Jan Vojtek (18:26). Druhý doběhl Rudolf Hradil (18:46) a třetí Pavel Vaněk (19:34).

Mezi ženami zvítězila stylem start-cíl Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná / BK Ludgeřovice (20:01). Druhé místo za ní obsadila Eliška Smékalová (23:04) a třetí skončila Lucie Matlochová MK Seitl Ostrava (23:07).

Na desítce s přehledem zvítězil Roman Kubica (37:50), druhá za ním doběhla první žena Hana Legerská SSK Vítkovice (43:08). Stříbrným mužem se stal Malcolm Collen International Team (47:04) a bronz bral Ladislav Sedlar (47:40).

Druhou příčku mezi ženami obsadila Iva Pachtová MK Seitl Ostrava (49:38) a třetí Jana Chýlová (49:59). Markét Kašná a Hanka Legerská včera tak získaly „zlatý hattrick,“ když potřetí v řadě za sebou každá vyhrála svou distanci. Pro Markét Kašnou je navíc tento závod její srdcovkou, protože se právě zde před pár lety postavila na start svého prvního závodu v životě a bylo z toho napoprvé stříbro.

Na všechny běžce čekala v cíli památeční účastnická medaile. Pro první tři závodníky v kategorii mužů a žen pak krásné medaile a ceny od partnerů akce. Všichni účastníci tak svým výkonem podpořili olympijskou myšlenku, a to je hlavní smysl celé akce.

"Výsledky ":https://results.onlinesystem.cz/…l/Index/2637