Konečně po dvou covidových letech mohl Honza Krejčíř a jeho tým uspořádat oblíbený krosový závod Breda City Trail v termínu, na který byli všichni zvyklí.

A tak se v sobotu dopoledne opět do Opavy vrátil běh v plné síle. Sluníčko dnes pořádně pálilo a sem tam se objevil i mrak záchranář. Trať byla připravena na výbornou, a tak vše mohlo začít.

V dopoledních hodinách tak nejprve závodily děti na 200 m, 800 m a 1600 m tratích v okolí nákupního centra Breda, před kterým je start, cíl a zázemí celé akce.

Zde nejlepší výkony podali: Oliver Hellebrand, Viktorie Tietzová, Robert a Johana Pospíšilovi Sokol Opava, Jakub Danísek ZŠ Otická a Marie Mlýnková Sokol Opava.

V pravé poledne přišly na řadu hlavní závody, a to Black Diamond desítka a Dynafit pětka, které vedou převážně terénem okolo řeky Opavy a Stříbrného jezera, přes Městské sady a desítkáři mají navíc okruh přes lesík a Palhanec.

Pro upřesnění pětka ve skutečnosti měří 6,2 km a desítka 9,2 km. Role startéra se opět ujmul primátor města Opavy pan Tomáš Navrátil.

Nejprve vyslal na trať závodníky na 10 km. Zde od samého počátku udával tempo Olda Kokošek Sachasport/Dynafit, který postupně svůj náskok navyšoval a v čase 34:40 dnes zvítězil. Druhý doběhl Tomáš Věnsek Štefko Running team / MK Seitl Ostrava (35:45) a třetí Honza Larisch Dva palce (37:16).

Mezi ženami šla od začátku do vedení Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná / BK Ludgeřovice, za kterou se postupně pořadí v průběhu závodu měnilo. Zhruba 3 km před cílem na občerstvovačce jí doběhla Michaela Řeháčková a přiblížila se jí asi na 20 m. Kašná však její atak ustála a zlom nastal na vybíhávání břehů, kde Řeháčkové došly síly a Kašná opět svůj náskok navýšila a doběhla si tak pro vítězství v čase 41:22. Druhá Řeháčková protnula cílovou pásku o 17 sekund za ní v čase 41:39. Musíme podotknout, že pro Kašnou to byl třetí závod v tomto týdnu a únava byla znát. Třetí ženou se stala Maruška Vybíralová (42:56).

To na pětce se dnes famózně vrátila do závodního tempa Jana Coufalová OCR Hammer Team / SSK Vítkovice, která se kvůli vleklému zranění a operaci dlouho nikde neukázala. Za to dnes všem ukázala záda a v čase 25:11 absolutně zvítězila. Druhý za ní doběhl první muž Patrik Hanzlík BK Ludgeřovice (25:20), druhý skončil Michal Varyš (25:34) a třetí Adam Bambušek Kruháč Malé Hoštice (26:03). Stříbrnou ženou se stala Iva Kondasová MK Seitl Ostrava (30:24) a pro bronz si doběhla věčně usměvavá Gabka Anna Moravcová STG Opava (31:07). Součástí pětky byl opět i závod týmů, kde zvítězil tým JLM (Coufalová, Skřeček, Svoboda, Varyš) před LeAdGaPa (Hanzlík, Galdia, Moravcová) a třetí skončil tým ABEL Run Team (Gebauer, Hlaváčová, Konečný, Řepík).

V cíli na všechny čekala pěkná účastnická medaile, občerstvení a nechybělo vychlazené pivko z místní Sladovny, které v úmorném horku přišlo vhod.

Závěrem celé akce bylo slavnostní vyhlášení medailistů, pro které byly opět připraveny hodnotné ceny od partnerů. Velký dík tak patří Honzovi a jeho týmu, že pro všechny připravili parádní běžecký zážitek, který je již neodmyslitelnou součástí Opavského sportu.

"Výsledky ":https://results.onlinesystem.cz/…l/Index/2582