Olympionici, mistr Evropy i kámoši z práce. Všichni v jedné běžecké „alianci“

Pražská štafeta přilákala do Stromovky po třech letech covidové pauzy devět set týmů a plně vyčerpala kapacitu unikátního závodu na 4×5 km. Přestože v ní jde více o zážitek, než o nejlepší výkon, všichni účastníci se snažili, jak nejlíp mohli. Vždyť neběželi jen za sebe, ale za celý tým. A objevilo se tu plno známých a zajímavých tváří. Někteří si protáhli zážitek hned vedle trati až do půlnoci na koncertu famózního Nicka Cavea.

Důkladný team building předvedli zástupci titulárního partnera z UniCredit bank. Jejich elitní pětka Top Runners skončila pátá. „Tenhle závod má unikátní atmosféru, kterou si vychutnáte s přáteli a rodinou. Což nám potvrzuje i velký počet týmu z řad našich zaměstnanců,“ řekl Tomáš Drábek, ředitel retailového bankovnictví, který štafetu skvěle rozběhl (17:15).

Pořádně (a podobně) si užil třeba Radek Bönisch, jeden z koučů Běžecké školy v Uhříněvsi a sám kvalitní běžec. „Postavili jsme z práce dvě štafety. První úsek jsem si dal sám naplno (18:18), na dalším jsem ještě kolegovi trošku pomohl jako vodič držet tempo,“ říkal. Áčkový tým jeho firmy Pohl cz skončil na slušném 21. místě. „Užili jsme si to. Domů mě čekalo ještě asi pětadvacet kiláků přes Prahu na kole, měl jsem toho večer v tom vedru docela dost,“ dodal na druhý den. „Že se tu objevili i známí výborní běžci jsem ani nestihl vnímat.“

Tak si je připomeňme my. První úsek vítězné štafety Kalokagathia aliance (celkem 1:1:40) měl na starost Jan Volár, aktuálně nejlepší český triatlonista na olympijských tratích, který přijel z Hradce Králové. Dosáhl i absolutně nejlepšího času ze všech účastníků – 14:27, což by ukazovalo na tempo pod tři minuty na kilometr! „Bylo to příjemné zpestření běžecké přípravy. Ale měli jsme to kratší o cílovou rovinku a taky jsem mohl běžet úplně sám na volné trati,“ odmítal skromně obdiv.

Ocenila ho i dvojčata Tomáš a David (olympijský vítěz v pětiboji z Londýna 2012) Svobodové, kteří vedou volné sdružení sportovců, účastnící se týmových nebo štafetových závodů. Nebo spíš v poslední době je pravidelně vyhrávající. „O den dříve jsme běželi desítku na Olympijském dnu, asi by to šlo, ale tady jsme postavili čerstvé kluky,“ usmívali se oba a ukazovali Lukáše Olejníčka, taky vícenásobného akademického mistra republiky, dále Pavla Kubričana, výborného běžce, profesí trenéra vodních slalomářů, anebo Pavla Štěpáníka.

Tato formace předstihla i skoro domácí Adidas Runners Speed, který dovedl do cíle reprezentační trenér vytrvalců a kouč filmového Zátopka Václava Neužila – Jan Pernica. „Je to zábava, ale chtěl jsem běžet čestně, čerstvý pod kopec, pak nahoru a nějak slušně do cíle,“ usmíval se a pochválil své týmové parťáky ve vyrovnané skladbě, kouče z týmu, svěřence i velice rychlou dámu Renatu Pavlíčkovou (17:49).

Ve štafetě Fakultní nemocnice Motol vyrazila jako první doktorka a výborná běžkyně Barbora Jíšová (16:45), už opakovaná vítězka proslulého Mikulášského Koloběhu z Řípu do Prahy. Zůstala jen těsně za maratonskou šampionkou a nejlepší českou olympioničkou Marcelou Joglovou (16:20). Ta zde na rozdíl od maratonu se svým trenérem Pernicou prohrála. Ozdobila celkově jedenácté kvarteto Here to Win, jehož finišmanem byl Filip Ospalý, bývalý čtyřnásobný mistr Evropy a účastník tří olympijských her v olympijském triatlonu. „Trochu se hýbu, občas,“ funěl v cíli brněnský táta dvojčat. S časem 16:06 však musel být i teď spokojen. Pánové, kdo to má? V šestačtyřiceti…

Stejně jako Jiří Ježek, paralympijský cyklistický král, teď už možná víc běžec. Však při Pražské štafetě nevynechal jediný ze šesti ročníků. I se svým handicapem tu teď dal pětku na prvním úseku za 17:42, jeho Birell tým ale dokončil „až“ 144. „O můj výsledek tolik nejde, neběžím za sebe. Spojí se čtyři lidé, aby dosáhli společného výsledku, ten týmový náboj mě fascinuje, opravdu mě to strašně baví. Ten kopec pěkně zpestřil trať, směrem k Letné tam bylo hodně diváků, skvěle fandili. Fakt se mi to moc líbilo,“ povídal, když už fandil dalším členům týmu.

Aspoň mezi diváky přišli povzbudit běžce i další, třeba sám taktéž zdatný sportovec, profesor doktor Pavel Pafko. Ještě loni sám běžel, teď předával ceny nejlepším zdravotníkům. „Běh je přirozený pohyb, ale pro řadu lidí, kteří se přijdou jen podívat, se může právě tenhle týmový závod stát zlomem a motivací, aby se na druhý den nebo příště rozběhli i sami,“ říkal.

„Jsme ohromeni obrovským zájmem, který UniCredit Pražská štafeta vyvolala. Atmosféra na trati i kolem ní byla fascinující, bylo vidět, že lidé si závod opravdu užívají,“ neskrýval radost Carlo Capalbo, prezident organizačního týmu RunCzech.

Kompletní výsledky jsou zde: https://www.runczech.com/…sEventDetail?…