Pod tradiční rouškou tajemství probíhá příprava 32. ročníku kultovní longařské akcičky Týnišťských šlápot – dán je termín 22. – 24. 7. 2022, pátek až neděle. Pořadatel Olaf Čihák otevřel registraci – http://www.dalkovepochody.cz/tsodkd.htm?… .

Akce je samozřejmě součástí ultra vytrvaleckého poháru CSUT. Olafovi akce jsou proslulé tím, že jsou vedeny většinou mimo turisticky značené cesty a jeho originální značení nemá chybu.

Jisté je, že základna a cíl bude ve sportovní hale U Dubu v Týništi nad Orlicí. Jsou vypsány zatím dvě tratě. Hlavní trasa A na 125 kilometrů se součtem stoupání pět kilometrů a trasa B na 75 km a součet stoupání 2,3 km. Očekává se, že bude i kratší C, vloni to bylo 43 kilometrů a bývá jako turistický pochod na cca 20 kilometrů i trasa D.

Místa startů nejsou veřejnosti známa. Byl zveřejněn výškový profil tratě a dle něj se nepůjde přes tisíc metrů nad mořem. „Přesná trasa bude zveřejněna v týdnu před akcí. Povede náročným kopcovitým a skalním terénem, několikrát se bude překračovat hranice s Polskem,“ uvádí na stránkách závodu pořadatel. „Zatím nejsem schopen poskytnout žádné konkrétní informace o akci. Řešíme povolení od majitelů lesů a ochrany přírody,“ sdělil mi Olaf.

Start 125 km je o půlnoci z pátka na sobotu, na místo startu budou účastnicí převezeni busem z Týniště. Podobně tomu letos bude u 75 km, kdy se z Týniště bude vyjíždět v 8:15 v sobotu.