Březinskou 50, běh či pochod po Žďárských vrších o délce 50 kilometrů se součtem stoupání cca 1300 metrů, letos vyhrál bezkonkurenčně Jaromír Hradecký ze Skutče. Navíc se jako první v historii závodu dostal časem pod 4 hodiny – 3:52:41.

Na stránkách závodu se dovíte, že dříve zde byl pořádán lyžařský běh, ale nedostatek sněhu vedl k jeho zániku. V roce 2015 byla poprvé v obci se 150 obyvateli realizována myšlenka Březinské padesátky.

Hlavní závod proběhl na perfektně v terénu vyznačených padesáti kilometrech, ale kdo se na tuto trasu necítil mohl na druhé občerstvovačce, první byla po patnáctém kilometru, na cca 28 kilometru odbočit do cíle a dát si třicítku, ta měla součet stoupání přes 600 metrů. Březiny jsou obec v nejjižnější části Pardubického kraje.

Trasa vedla v první polovině atraktivními, ale klidnými pasážemi Žďárských vrchů. Po startu v osm hodin přes Lucký vrch a poté po hřebeni do Čachnova, k zámečku Karlštejn a dále přes skalní útvary jako je Zkamenělý zámek, Milovské Perničky, ke Čtyřem palicím, kde byla druhá občerstvovačka.

Padesátkaři si pak dali zdejší „Václavák“ – nejvyšší vrchol Devět skal a pokračovali přes Malinskou skálu a Buchtův kopec. Obě trasy se spojily v lese půl kilometru před cílem, kde čekal brod přes řeku Svratku.

V úvodu závodu drželi s Jaromírem kontakt pravidelný bedničkář závodu Jíří Petr (vyhrál v 2018 za 4:12, vloni jako druhý dal 4:25) a další profláklý ultrák Jan Benko z Litomyšle.

„Běželo se mi překvapivě neskutečně hodně dobře, poprvé letos na dlouhé trati bez sebemenší krize a tím pádem mě to hodně bavilo. Na Lucký Vrch (cca 7 km) jsme běželi ve třech a potom, i když jsem běžel furt hodně pomalu, tak jsem se soupeřům začal vzdalovat, až od Křižánek (po 30 km) jsem přidal. Čas není úplně špatný, ale v tom ideálním počasí se dalo zaběhnout i pod 3 :50, škoda pomalé první poloviny závodu, tam jsem se moc šetřil. Asi mě taky prospělo, že sem poprvé od března neměl minulý víkend závod. Jinak moc pěkná akce obrovských nadšenců.“

V souboji o druhé místo měl v koncovce podstatně více sil Benko, který byl třeba nedávno druhý za Hradeckým ve Vysockém krosovém půlmaratonu – 4:07 a těžce dobíhající Petr v pohodě uhájil třetí místo – 4:11. Čtvrtý závodník na něho ztrácel přes dvacet minut.

Nejlepší čas padl i v soutěži žen, kde poprvé startovala Kateřina Kadlečková z Prahy – 4:53:21. Druhá byla také pravidelná bedničkářka na závodech v této oblasti Jana Brýdlová ze Sloupnice 4:58:29, mimo jiné několikanásobná vítězka Vysokomýtského půlmaratonu, a třetí Leona Blažková (na foto) ze Starého Hradiště, letos vyhrála Vysocký krosový, za 5:27:38. Pro ni to byl, po letošních dvou maratonech, nejdelší životní běh.

„Bylo to super. Prvních 30 km bez problémů, pak už bylo hodně kamenitých výběhů a seběhů a to jsem celé chodila, takže i hodně turistiky. Techniku musím ještě dopilovat, tam strašně ztrácím. Ale užila jsem si to a i počasí ideální.“

Mezi absolventy Březinské 50 byla i známá běžecká jména jako třeba vůdči osobnost Vysokomýtského půlmaratonu Marek Harvan – 6:52. Třicítku si dal sběratel běžeckých okresů Marek Ledvina od Kutné Hory – 5:39. Nechyběla rodina Jelínkova z Třemošnice na Chrudimsku. Otec a syn Jaromírové dali 50 km za 7:15, mamka Hana za 9:48 a dcera Míša 30 km za 5:19.