Pořadatel kultovní ultra akcičky – 32. ročníku Týnišťských Šlápot Olaf Čihák zveřejnil další informace. Vedle hlavní trasy A 125 km délka/5 km součet stoupání, start o půlnoci z pátka na sobotu 22. až 23. července, a trasy B, 75 km/2,5 km, start v sobotu 23. července v 9 hodin bude i velmi očekávaná trasa C. Ta bude mít délku cca 48 km a součet stoupání 1,4 km. Start v 11 hodin v Borové u Náchoda. A bude i s hromadným startem v 14:30 jako odpolední turistický pochod či proběhnutí z Opočna do Týniště trasa D, která bude mít délku 28 km a součet stoupání 800 metrů.

Olaf Čihák nám exkluzivně zodpověděl dotaz i o tajemných místech startů tras A a B, kam budou účastníci převezeni z Týniště autobusy. „Ještě nemáme všechna povolení. Trasa A snad bude z Meziměstí a B z Machova na Náchodsku.“

Registrace pro všechny trasy je na http://www.dalkovepochody.cz/tsodkd.htm?… .

Mezi více jak stovkou zatím přihlášených je pro mě největší osobností vytrvalec z východních Čech Petr Martinovský, který před několika lety vyhrál Krakonošovu stovku. Předloni odstoupil kvůli zdravotním problémům z Týnišťských šlápot na 80 km, když byl na vedoucí pozici. Tehdy se běželo 121 kilometrů i přes nejvyšší vrchol Orlických hor Velkou Deštnou. Letos se nemá jít přes tisíc metrů nad mořem. Vloni měly Šlápoty délku cca 132 km a součet stoupání 4,7 km a nejvyšším vrcholem byl Jeřáb u Červené Vody – 1001 m n.m.

Hlavní závod na 132 kilometrů se součtem stoupání 4,7 kilometru tehdy vyhrál Matěj Oravec ze Slovenska za 15:40:25. Nejlepší ženou na pátém místě byla Hana Váchová za 21.03:34. Startovní pole uzavírali borci, kteří s náročnou tratí bojovali přes 40 hodin.

Letos je jisté je, že základna akce a cíl bude opět ve sportovní hale U Dubu v Týništi nad Orlicí. „Přesná trasa bude zveřejněna v týdnu před akcí. Povede náročným kopcovitým a skalním terénem, několikrát se bude překračovat hranice s Polskem,“ uvedl dříve k trasám A a B pořadatel.