Sobotní odpoledne v Karviné opět po roce patřilo běhu, konal se zde totiž 18. ročník Městského běhu Karvinou, který je součástí Moravskoslezského běžeckého poháru.

Počasí bylo letos běžecky přívětivější, jelikož zde bývá často velké vedro, takže letošních 23°C a pod mrakem byly téměř ideální podmínky na závod. Ke konci závodu i trošku sprchlo.

Tak jako každým rokem na všechny účastníky čekaly čtyři okruhy o celkové délce 10 km v krásném prostředí parku Boženy Němcové a samozřejmě nechyběl 4× výběh kopečku k zámku Fryštát, který je u běžců „hodně oblíbený“.

Pro děti a kondičkáře byly připraveny závody na Masarykově náměstí, kde je start, cíl a zázemí celé akce. V pět hodin odpoledne tak bylo odstartováno a necelá osmdesátka závodníků se vydala zdolávat trať.

Od začátku šlo do vedení duo René Sasyn TJ Dukla Praha a Roberto Dimiccoli Eko okna Runners, které pronásledoval Honza Pernica USK Praha. Sasyn však postupně navyšoval tempo a Dimiccolimu začal utíkat a v čase 32:27 si doběhl pro vítězství. Stříbrný Dimiccoli finišoval v čase 33:21 a bronz bral Pernica (34:43). Čtvrtý doběhl Jan Flašar SK Dvory České Budějovice (35:31) a pátý Dalibor Bartoš Liaz Jablonec (35:40).

Mezi ženami byla jasnou favoritkou Iveta Rašková USK Praha, která zvítězila stylem start-cíl a v čase 39:46 se jako jediná žena dostala pod 40 minut. Druhé a třetí místo obsadily závodnice TJ Jäkl Karviná, stříbrná Markéta Kašná (41:04) a bronzová Ellen Byrtusová (44:03). Bramborovou medaili brala Kristýna Otevřelová TJ Liga 100 Olomouc (44:35) a první pětku uzavřela Ivana Zbořilová BK SAK Karviná (45:23).

Součástí desítky byl i vložený závod štafet na 4×2,5 km, ve kterém zvítězila štafeta TJ Jäkl Karviná (38:42) před KS SKI TEAM Wodzislaw Slaski (49:06). Celé závodní odpoledne uzavřelo vyhlašování medailistů napříč všemi kategoriemi, pro které byly připraveny pěkné poháry, medaile a prize money.

A jak v Karviné bývá zvykem je vyhlašována na závěr absolutní pětka mužů a žen, která obdržela plaketu a prize money. Závod byl opět připraven na výbornou, za což patří velký dík všem pořadatelům a partnerům akce včetně statutárního města Karviná.

Odkaz na výsledky: https://results.onlinesystem.cz/…l/Index/2645