Běh z Mladkova na Suchý vrch v Orlických horách (995 m. n.m.) byl tradičně zařazen do Českého poháru v běhu do vrchu a Iscarex poháru. Letos byl zpestřen souběžně konaným ultra závodem 1000 miles, borci na kolech jeli či šli proti běžeckému peletonu.

Běh na Sucháč má převýšení přes pět set metrů a délku 9,5 km. Za letošních ideálních běžeckých podmínek si s tratí nejlépe poradil vítěz Českého poháru v běhu do vrchu František Vagenknehcht z Jičínska, vítěz čtyřicátníků .

„Na trati jsem měl soupeře v jednom mladíkovi. naštěstí v druhé polovině závodu, první jde téměř furt do kopce, bylo pár seběhových pasáží, kde jsem získal rozhodující náskok,“ řekl mi po závodě Franta – 43:30. Druhý proběhl cílem Adam Cihlář ze Sokola Hylváty – 43:54.

Před šesti lety jsem o závodě napsal, že kategorie čtyřicátníků byla tak narvaná, že se na bednu nedostal legendární Petr Ulich. Ten mezi tím poskočil do padesátníků a byl zde opět čtvrtý, vyhrál ji Radek Hejl za 46:30, celkově sedmý. Nejlepší ženou byla nejlepší mladá Tereza Kalousová z Ústí nad Orlicí za 51:44. Druhá malinko překvapivě proběhla cílem Eliška Kaniová startující za Havířov, dříve uváděla jesenické Lázně Lipová, za 53:58 (na foto), před Bárou Novákovou z Kunvaldu – 54:31. Celkově čtvrtá byla vítězka nad 55 let Jana Matyášová z Dolní Dobrouče a za ní byla i vítězka nad 45 let Iva Pachtová z Ostravy.

Před šesti lety se proti běžcům na Sucháč valili závodnicí ultra běhu Týnišťské šlápoty a právě ještě před startem už úsek Sucháč – Mladkov proběhla vítězka soutěže žen – Eliška Kaniová. Tehdy měl závod na hlavní trati délku 136 kilometrů, šlo se přes Králický Sněžník, a po neskutečném výkonu ve stylu start cíl vyhrál Róbert Frohn za dvacet hodin. Celkově osmá byla nejlepší žena Eliška Kaniová za 23,5 hodiny.

Vloni měl hlavní závod na 132 kilometrů se součtem stoupání 4,7 kilometru, nejvyšším vrcholem byl nedaleký Jeřáb – 1001 m. n. m. a samo nechyběl oblíbený úsek Suchý vrch – Mladkov. Vyhrál Matěj Oravec ze Slovenska za 15:40:25. Nejlepší ženou na pátém místě byla Hana Váchová za 21.03:34, která v sobotu vyhrála Červenokostelckou stovku, kdy byla celkově druhá.

Startovní pole uzavírali borci, kteří s náročnou tratí bojovali přes 40 hodin.

Letos jsou Týnišťské Šlápoty chystány na 22. až 24. července a tratě budou mít délku 125, 75, 48 a 28 km a povedou do Týniště nad Orlicí z Náchodska. Obhájci prvenství jsou mezi přihlášenými.