Startovní listina 32. ročníku ultra akce Týnišťské Šlápoty, 22. až 24. července, je skutečně pestrá. Budou připraveny tratě o délce 125, 75, 48 a 25 km se společným cílem v Týništi nad Orlicí. Mezi přihlášenými jsou elitní ultráci, ale i ti co jsi to jdou skutečně užít do morku kosti.

Hlavním favoritem na trati 125 km, start v Meziměstí, je určitě obhájce prvenství, který poté dokázal vyhrát i další kultovku Pražskou stovku, Matej Oravec ze Slovenka. Bude ho doprovázet opět jeho kamarádka Vanda Hošeková, která vloni v Týništi vyhrála absolutně závod na 43 km, letos je přihlášená na 28 km, start v Opočně.

Letos se běží i 48 km se startem v Borové u Náchoda. O bednu bude jistě usilovat i domácí Petr Martinovský, vítěz Krkonošské stovky, který zde před pár lety běžel do 80 km první, ale pak mu vystavily stopku zdravotní problémy. V ženách přijede obhajovat Hanka Váchová, která začátkem července vyhrála Červenokosteleckou stovku, kde byla celkově třetí. Vloni byla na Šlápotách absolutně pátá.

Nebude chybět na 125 km ultrák všech ultráků Jirka Hofman z Prahy, který chce být prvním Čechem, který se bude moci pochlubit tím, že zvládl více jak tisíc stovek. Kdyby nebylo covidu měl to doma. Jak mi řekl Šlápoty mají být jeho 957 stovkou. Za mlada běhal Jirka Hofman za repre ultra a má úžasné osobáky – na 100 km 8:22, za 24 hodin má 220,3 km, za 48 hodin dal 360,5 km.

Mě ve startovce zaujalo, že opět přijede z Teplic Luděk Šrejber (68 let, na foto). Na jeho příběhu je vidět i houževnatost a oddanost akci pořadatele Olafa Čiháka. Šlápoty, stovka, startují o půlnoci z pátku na sobotu. V neděli odpoledne Olaf musí předat sportovní halu a poté čeká na opozdilce, kteří jsou na trati přes 40 hodin, v hospůdce. Ale před dvěma roky ani toto nestačilo.

„Ve 3:20 v pondělí ráno se Luděk konečně objevuje v ulicích Týniště. Na závěrečném úseku si udělal nedobrovolnou bloudící odbočku až za Borohrádek… Oficiálně 121 km, ve skutečnosti asi hodně přes 140 km v nohách. Čekal jsem na něj na lavičce u kina. Pro mě to taky byla třetí noc v kuse a z lavičky jsem několikrát při podřimování spadl.“

Luděk byl 99 absolventem závodu v čase 52:38 hodiny. Spolu pak prvním vlakem odjeli směr Praha.

Luděk startoval i vloni, ale rozumně si dal 65 km, start kratších tratí je v sobotu dopoledne, letos teda 28 km startuje až v 14:30, a dal to za 27:18 hodiny. Nyní je přihlášen na 75 km, start má být v Machově. Vloni si dal 65 i Václav Pur ze Šumperka, který je o rok mladší než Luděk a dosáhl čas 12:58. I tento borec je mezi přihlášenými na 75 km.

Doporučení pro toho kdo se poprvé zúčastní takovéto ultraakcičky na jakékoliv trase je hlavně si přečíst řádně propozice. Takovou základní jednotkou je zde 20 km, vzdálenost občerstvovaček je totiž 20 až 30 kilometrů, takže to chce s sebou vzít nějaké pití a gáblík. Nutné je mít také hotovost na případné zakoupení občerstvení mezi stanicemi nebo v případě, že to člověku nesednu na dopravu do cíle, kam pořadatelé převezou ze startů účastníkům věci.