Pocity asi všech účastníků 37. ročníků triatlonu Říčkovský Golem vyjádřil nejlépe jeho několikanásobný vítěz, dříve i reprezentant, Jan Vodehnal z Pardubic: „Golem je pro mě kultovka, pokud jsem doma nemohu chybět.“

Vloni si Jeník vybral absenci, zvolil start v zahraničí, ale jak jsem s ním mluvil, nebyl z něj moc odvázán.

Málokterý triatlon se může pochlubit tím, že jeho kořeny sahají do minulého století, navíc do minulé doby, kdy sem tato nová sportovní disciplína přišla. Tak jen pro připomenutí.

V osmdesátých letech minulého století patřil mezi hvězdy závodu Jindra Šebek z Ústí nad Orlicí, dříve i domácí šampion na ironmanských tratích. Několikanásobným vítězem byl Leoš Roušavý z Hradce Králové. Čtyřikrát vyhrál Jan Vodehnal z Pardubic, který jako čtyřicátník dal havajského Ironmana.

Závod je náročný i organizačně. Plave se 500 metrů v pastvinské přehradě, voda Divoké Orlice tedy není nejteplejší. Pak se jede silničních cca 36 km do Skiareálu v Říčkách v Orlických horách, přes České Petrovice a Bartošovice v Orlických horách a kolem pevnosti Hanička, tedy více do kopce, součet stoupání je cca 600 metrů. A poslední disciplínou je cca 6 km horského běhu, po startu se běhá, teda jak kdo, do sjezdovky.

Letos bylo pro Golema, který se uskutečnil v tradičním termínu, smolné to, že přes dva kopce byl pořádán podobný závod, který tam opět vyhrál loňský vítěz Golema Vojtěch Bednarský, a proto neobhajoval prvenství.

Samotného mě překvapilo, že Janu Vodehnalovi je už 49 let a připadá mi to jako včera, když jsme spolu dělali první rozhovor, když ukončoval studium na vysoké škole. Vodehnalova veteránská bilance, na Golemu je vypsána kategorie nad 40 let, je v posledních letech úžasná. V roce 2017 byl zde druhý celkově, v roce 2019 desátý a druhý čtyřicátník, v roce 2020 nebyl Golem pořádán a vloni chyběl. Letos to bylo celkově dvanácté místo a druhé ve veteránech v čase 1:40:22 hodiny.

„Mám nový neoprén tak jsem plavání celkem nakopl a byl průběžně třetí. Ale po třech kilometrech závodu je pětikilometrové stoupání a tam jsem už mladíkům nestačil.“

Závod ve stylu vyhrál Milan Záleský z týmu SCM Fort Ústí nad Orlicí, který se den po závodě stal spolu se svoji partnerkou Radkou Janyškovou rodičem syna Štěpána. Vodu dal za 7 minut, kolo jako jediný pod hodinu a v běhu měl třetí čas, ale v této disciplíně byly sekundové rozdíly mezi borci, kdežto v kole minutové, – 1:29:25, tím zopakoval čas z před tří let, kdy byl druhý.

Druhý byl, po plavání čtvrtý, čtvrté kolo a nejlepší běh, Pavel Pešek z SBR Tri team Litomyšl – 1:31:53, ten se také o stupínek zlepšil proti loňsku. Třetí celkově byl svěřenec Jana Vodehnala Tomáš Kučírek z Pardubic – 1:32:35.

„Závod se rozhodoval na kole, přijeli jsme každý sólo a rozestupy mezi námi se v běhu moc nezměnily.“

Zajímavou postavou v první desítce byl Vlastimil Vávra. Říkal jsem si odkud ho znám ? A on to je spolu komentátor přenosů z biatlonu. Umístil na celkovém šestém místě, kam se po slabším plavání, téměř deset minut, posunul hlavně díky třetímu nejlepšímu kolu (61,5 minuty) – 1:36:47. Hned za ním doběhl nejlepší veterán Jan Pochobradský startující také za Fort SCM – 1:37:10. Třetím zkušeným byl Eduard Štumpf z Kunvaldu za 1:44:17.

Pro prvenství v soutěži žen si přijela opavská Martina Malíková, celkově byla na 25. místě za 1:50:12. Za ní byly sestry z Nového Malína na Šumpersku, kterým vítězka po slabším plavání nadělila v cyklistice přes dvě minuty a smazala tak jejich náskok a porazila je i v běhu. Nepatrný náskok měla celý závod před sestrou Adéla Anderlová – 1:51:29, Monika ztrácela jen čtyři sekundy. Celkově pátou ženou byla stejně jako v minulých letech nejlepší veteránka Daniela Tylšová z Trutnova – 1:55:51, ta byla v kategorii nejlepší ve všech disciplínách.

Z dalších startujících stojí za zmínku určitě Tomáš Kořínek. Věkem je ještě do 40 let a před pár lety vyhrál řadu regionálních triatlonových závodů. Tentokrát mu nesedlo kolo, na jeho trati byl téměř 69 minut, a bylo z toho 15. místo za 1:43:12. K inventáři závodu patří Martin Lipenský startující také za Fort SMC, dříve pravidelný bedničkář. Zdejší rodák, který žije na Prostějovsku, věkem padesátník byl na 38. místě za 1:54:35.

Mezi startujícími byl opět i borec, teda jiného v republice neznám, který závod absolvoval na lehokole – Jaromír Škorpil – 2:20:17 a celkově 63. místo a to tradičně cestu na závod z České Třebové, což je se zavřenými očmi i kousek, ale i ze závodu, odležel a odšlapal v sedle svého stroje.

Golem si do dnešních dnů i přes svoji náročnost a konkurenci jiných akcí zachoval punc závodu pro všechny a početné startovní pole, které uzavírali sportovci rozhodně spokojeni s tím, že to daly pod tři hodiny. Limit je vypsán na 3,5 hodiny a poslední závodník to dal těsně pod 2:59.

Pořadatelé opět připravili při výběhu z vody více jak stometrový koberec vedoucí do depa, ten byl instalován i v druhém depu. Součástí startovního balíčku bylo kvalitní triko závodu. Po vyhlášení výsledků, oceněn byl i nejmladší a nejstarší účastník, proběhla tradiční tombola.

Výsledky: https://irontime.cz/vysledky2112/?…