Věčně usměvavá Helenka Uhlířová z Hradce Králové je objevem letošní běžecké sezóny. Nejen, že kraluje letošnímu Hradeckému poháru, kde má bilanci sedm startů a sedm prvenství a jisté pohárové prvenství, ale neustále se zlepšuje.

Po čase 19:04 dala 19:02 a vyrovnala tak na pětikilometrové lesní trati traťový rekord Báry Novákové z Kunvaldu.

Letos už byla Helenka druhou ženou na Čertovském ultratrailu, ale tam běžela „jen“ 66,6 km a porazila ji pouze naše nejlepší ultra běžkyně Radka Churáňová. Další pohárový závod se uskuteční u rybníku Biřička se startem v 18 hodin 2. srpna.

Následně o víkendu po úterním Hradeckém poháru si dala v Lomnici u Tišnova mini TMMTR (Transmoravský masochistický terénní běh), což znamenalo se startem ve dvě hodiny ráno vyrazit na stokilometrovou trasu. Helenka se v traťovém ženském rekordu stala absolutní vítězkou, porazila všechny muže – 9:16:37.

Zajímavostí této akce bylo, že hlavní závod na 160 km vyhrála také absolutně žena. Nedávná vítězka akce MUM – 7 maratonů za sedm dní Lenka Horáková dala 16:59:59.

„Prý jsem dokázala uhnat ženský rekord trati, což nějak nechápu, protože cílem bylo opravdu uběhnout co nejvíc, s touhle trati nemám žádné zkušenosti. Ale o tom to asi je – člověk si to aspoň bez těch ambicí hezky užívá a když se pak zadaří, tak je to o to krásnější.“