Pořadatelé 19. ročníku Hradeckého terénního triatlonu jsou klikaři. Sobota v Hradci Králové propršela, takže jim pěkně nasákla lesní trať u rybníku Biřička, nebyla prašná, a v neděli v době konání závodu bylo krásné počasí.

Sice nepřijeli obhajovat bednové pozice bratři Bednarští ze Šumperka, ale v minulých ročnících s nimi vždy bojoval Tomáš Strnad z Varnsdorfu. Vojtěch Bednarský vyhrál souběžně konané Mistrovství Slovenska v krosovém triatlonu a k hradeckému úspěchu svého soupeře řekl: „Už si to vítězství taky zasloužil.“

Vloni byl Strnad i hrdinou závodu, když po prvním ze dvou cyklistických okruhů píchl, jel tehdy na druhém až třetím místě s Václavem Bednarským, ale doběhl do depa, přezul se do maratonek a na zapůjčeném obyčejném horáči závod dokončil na devátém místě. V roce 2020 byl třetí.

Letos půl kilometru plavání absolutně vyhrála žena Barbora Vencálková z Liberce (na foto), za ní doplaval Strnad. Vencálková držela prvenství v ženách po celý závod a nakonec byla v cíli na absolutním 29. místě v čase – 80:42, tedy o čtyři minuty hůře než loňská vítězka Pavlína Poláčková, která letos nestartovala a tehdy byla absolutně patnáctá.

Již v úvodu dvouokruhové cca dvacetikilometrové cyklistické části šel do vedení Strnad. Jediným kdo ho stíhal byl člen nejlepší štafety – tým Běžecké tréninky online Tomáše Hrbka z Hradce Králové, který plaval. Lukáš Čáp měl nejlepší cyklistický čas. Hrbkovi svěřenci to vloni projeli právě na kole, tehdy za ně jel Ladislav Raim a z jistého třetího místa, první dvě štafety byly prostě hlavně na kole jinde, vyběhl z trati, zabalil a v cíli to oznámil jejich elitní vytrvalec Drahomír Randa. Přesto byli vyhlášeni jako třetí, ale samo cenu nepřevzali, ale zda dorazila ke skutečně třetím není známo.

Rozdíl mezi Strnadem a Randou byl před během minutka, ale čerstvý Randa, samo nej čas na lesní čtyřce, téměř Strnada – cílový čas 65:23, doběhl, ztrácel na něj v cíli dvě sekundy.

Po kole byl třetí nejlepší čtyřicátník Véna Hornych z Police nad Metují, tradičně slabší plavání, ale po Čápovi a Strnadovi třetí cyklistický čas, ale drahocenné sekundy ztratil těsně před cílem, když chybně odbočil na jedné křižovatce a musel se vracet, tu křižovatku prvním kole projel v pohodě. Takže běžecké předpoklady potvrdil Pavel Pešek z Litomyšle – 69:13. Třetí byl Daniel Novák z Polné za 69:36 a čtvrtý Hornych za 70:03.

Druhou ženou byla manželka ředitele závodu Lukáše Netíka, také závodil – desátý za 72:26, Kamila Netíková 82:26. Třetí Eva Víchová z Hradec Králové (85:30) o umístění rozhodla hlavně v kole, v kterém to doslova projela po plavání druhá a v běhu nejlepší žena Nikola Chovanečková – 86:06, ta byla po cyklistice až šestá.

Zajímavostí závodů byl borec, který na trať vyrazil na pěkném silničním kole a kupodivu stroj to přežil a závodník dorazil do cíle.