Za rekordní účasti a za sice teplého, ale ještě relativně příjemného počasí, se uskutečnil další ročník Měřínského krosu. Pořadatelé lákají na závod sloganem: „Ať jsou Tvé motivace jakékoliv. Ochutnej Vysočinu. Zkus si Dědkovskou! Mákni si!“ A to zcela odráží skutečnost.

Závod má délku cca 13 km a součet stoupání přes 200 metrů.

Po zahřívacím kilometříku v městečku Měřín, ležícím na D1, závod pokračoval okrajem bramborového pole. Pak se na chvilku přešlo na klasické lesní cestičky, ale stoupání na vrchol Dědkovské hory (694 mnm), bylo vedeno dost náročným terénem a i seběh z vrcholu stál za to.

Nahoru se šlo po žluté a dolů po zelené a i v mapách je upozornění: „Pěšinka se zelenou turistickou značkou neprůchozí z důvodu následků velmi intenzivní těžby dřeva. Doporučujeme místo obejít přes louku kolem lyžařského vleku.“ Což se zřejmě stalo, jelikož nějaký vlek jsem na trati zaregistroval. Kámoš mě před startem upozornil i na závěr: „Konec závodu stojí také za to, vloni to bylo vedeno po podmítnutém poli.“

Letos se běželo pár kilometříků po čerstvě sklizeném obilním strništi. Roli hlavního favorita splnil Jakub Exner z Jihlavy, který jako nejlepší čtyřicátník vyhrál v čase 50:21. Na vrcholu hory, kde byla první občerstvovačka s výbornými buchtami, druhá pod vrcholem, měl čtrnáctisekundový náskok před tréninkovým parťákem Davidem Vaňkem – 50:37. Třetím mužem v cíli byl další čtyřicátník Stanislav Zápotočný z Pelhřimova za 52:39, který o tři sekundy porazil druhého mladíka Zdeňka Ryšavého z Okříšek.

Vítězství v kategorii nad 50 let obhájil pardubický Mojmír Svoboda – 57:52, celkově jedenáctý. Běžel i populární novinář Jihlavského deníku Martin Singr, žijící v Lukách nad Jihlavou – 68:24. Z Přelouče dorazil opět šedesátník Jirka Sedlák, který s tratí bojoval 95:46. Ve výsledkách je i jeden borec dokonce až z Královéhradecka či závodnice z Luhačovic.

V soutěži žen chyběly přihlášená loňská vítězka Olga Krčálová a nedorazila také další avizovaná výborná veteránka, nedávná bedničkářka z MUM, Zdeňka Komárková. Ale neohlášená přijela nejlepší běžkyně Hlinecka Jana Klinecká a v závodě potvrdila svoji třídu. Jana byla celkově na 31. místě za 66:36. Druhá byla další borka z kategorii nad 35 let Markéta Valentová z Pelhřimova – 66:51. Třetí byla nejlepší mladá Jana Melicharová z Velké Bíteše za 70: 59. Zajímavé věci se děly i na konci startovního pole. Posledního závodníka doprovázel pořadatel, co hned za ním sbíral fáborky, ale značky byly stříknuté i na cestách či stromech a dle mě nešlo zabloudit.

Po třetině závodu chtěla jedna holčina zabalit, ale bylo ji v problémech, křeče, tímto pořadatelem pomoženo a opět vyrazila dopředu a předběhla i posledního. Ale bohužel se jí podařilo pak hodit kufr, mezitím ji podběhl poslední závodník s doprovodem a fáborkové značení zmizelo, což zvláště v závěru na poli, mohlo být dosti nepříjemné. Nakonec i ona, tedy se značnou ztrátou, dokončila.