Doslova jako v prádelně si dnes museli připadat účastníci 8. ročníku Běhu Olbramicemi. Dusno, vlhko a trať pěkně měkoučká po nočním dešti a k tomu porce 16 km krosu loukami a lesy v okolí Olbramic s převýšením 400 m. To vše čekalo na 32 závodníků, kteří se v deset dopoledne vydali na trať hlavního závodu.

Od začátku se ujal vedení Jan Flašar SK Dvory České Budějovice, který celou trať doslova prolétl a zvítězil v čase 1:03:22. O druhé místo proběhl souboj mezi kamarády Jirkou Pytlíkem MK Seitl Ostrava (1:04:27) a Kubou Lukášem Klub přátel death metalu (1:05:15), z něhož vyšel vítězně Jirka Pytlík. První trojka dnes předvedla opravdu velmi rychlý běh a zbytku pole utekla doslova o parník.

Mezi ženami byl průběh závodu stejný. Od začátku šla do vedení Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná / BK Ludgeřovice, která suverénně zvítězila v čase 1:16:21. O stříbro si to rozdali domácí Petra Bálková BK Olbramice a Zuzana Lippová SK Černé plíce. V první půlce trati vedla Petra, ale v druhé půlce jí Zuzka doběhla a již nepustila před sebe a v čase 1:26:38 brala stříbro. Petra doběhla tedy třetí v čase 1:28:08. Součástí akce jsou i závody pro děti, které proběhly na místním hřišti, kde bylo i zázemí.

Pro „hobbíky“ byl připraven běh na 4 km vedoucí ulicemi Olbramic. Zde zvítězil Milan Ščibráni Běžci sobě (16:05), absolutně druhá doběhla první žena Zuzana Starečková (16:41). Druhým mužem se stal Jiří Jaščurkovský TJ Sokol Zbyslavice (17:01) a třetí skončil Pavel Jeziorski (17:13). Pro stříbro mezi ženami si doběhla Veronika Řeháčková (17:58) a bronz brala Nikol Baladová SSK Vítkovice (18:10).

Součásti čtyřky a šestnáctky jsou i závody v Nordic Walking. Zde byli nejrychlejší Petr Cimprlich Nordic walking Olomouc (24:21), Veronika Walderová (33:27), Dagmar Šerková (2:30:55) a Tomáš Matýsek (2:51:16).

Na všechny účastníky v cíli čekalo bohaté občerstvení v podobě domácích koláčů, buchet a muffinů. Byly připraveny i mísy s ovocem a nechyběla grilovaná klobása.

Avšak nejvíc asi dnes bodl vychlazený „Radek“. Na závěr proběhlo slavnostní vyhlašování medailistů napříč všemi kategoriemi, kteří si odnesli sladkou odměnu a prize money. Dnešní závodní dopoledne se tak povedlo na výbornou a všech 80 účastníků bylo nadmíru spokojeno a za to patří velký dík všem pořadatelům z BK Olbramice.

"Fotogalerie Michaela Kašného ":https://michaelkasny.rajce.idnes.cz/…_2022_16_km/