Dnešní dusné a zatažené počasí panovalo nad vesničkou Mniší, která se nachází nedaleko Kopřivnice, rodného města našeho nejslavnějšího běžce Emila Zátopka. Konal se zde již 23. ročník Běhu Oborou, který je zařazen jak do Moravskoslezského běžeckého poháru, tak do Lašské běžecké ligy.

A tak se v dopoledních hodinách začala devadesátka běžců a běžkyň pomalu sjíždět do této malé vesničky, aby absolvovala svůj závod. Opět byly připraveny dvě distance. Hlavní náročná kopcovitá silniční desítka s převýšením cca 250 m vedoucí od místního kulturáku až do Hukvaldské obory, kde byla pod hradem otočka a stejnou cestou se běželo nazpět do cíle. Méně výkonní běžci a mládež si mohli zazávodit na silniční trojce v okolí vesnice. V deset hodin bylo odstartováno.

Do čela závodu šla skupinka sedmi běžců, která se postupně rozpadala a po otočce šel do vedení dnešní vítěz Tomáš Věnsek MK Seitl Ostrava / Štefko Running Team, který finišoval v čase 37:19. Druhý za ním doběhl loňský vítěz Tomáš Štverák North Face (37:39) a bronz bral Milan Vinklárek AKEZ Kopřivnice (37:48).

To mezi ženami šla od začátku do vedení dnes excelentně běžící Martina Mazáčová AKEZ Kopřivnice, kterou po celou dobu závodu stíhaly Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná / BK Ludgeřovice a Magdaléna Drastichová MK Seitl Ostrava. Po sedmém kilometru Drastichová Kašnou předběhla a doběhla Mazáčovou a na posledním kilometru šla před ní. Ta se však nehodlala vzdát a souboj o prvenství probíhal až do posledních metrů, kde Drastichová při vypětí všech sil a snad i silou vůle prvenství uhájila a o pouhé dvě sekundy v čase 41:48 zvítězila. Čas stříbrné Mazáčové byl 41:50.

Třetí místo tedy obsadila Markéta Kašná, která již nedokázala zareagovat na úprk soupeřek a na pokraji sil doběhla v čase 43:03.

Závod na tři kilometry s přehledem vyhrál Michal Mazáč AKEZ Kopřivnice (11:07). Druhý skončil Hugo Hodaň MTO (12:14) a třetí Jakub Holub AKEZ Kopřivnice (12:46).

V kategorii žen byly pouze dvě závodnice, a to ze Slezanu Frýdek-Místek 1. Veronika Mališová (15:24) a 2. Dorota Hodaňová (16:26).

Po doběhnutí každý obdržel pamětní medaili a pro všechny bylo připraveno bohaté občerstvení. Pro děti byl po celé dopoledne připraven zábavný program.

Po ukončení obou závodů proběhlo slavnostní vyhlašování a pro medailisty ve všech kategoriích byly připraveny medaile, věcné ceny a prizemoney. Pořadatelé opět zvládli vše na výbornou a za to jim patří velký dík.