Osmý ročník běžeckého seriálu Běhej lesy míří do svého finále. Právě v Jizerských horách vše v roce 2014 začalo. Od té doby si na vlastní boty zkusila trasu legendárního závodu v běhu na lyžích už řada vytrvalců. V sobotu 27. srpna se jich na start nejen “Padesátky” postavilo 2 302. A po dlouhých letech přálo také počasí, zkrátka ideální podmínky pro aktivní odpočinek, než vypukne školní shon!

Po stopách zimní Jizerské 50 vyrazilo bezmála 300 odvážných. Dalších více než 2000 závodníků poměřilo síly na trasách v délce 5, 11 a 23 km. Jednou z nejpočetnějších smeček byly naše mláďata, která zaplnila startovní pole do posledního místečka. Zatímco ultramaratonci míjeli ikonická místa Jizerské 50, jako jsou například sklářská osada Kristiánov, Knajpa, Smědava, Jizerka či Olivetská hora, dopoledne se v okolí Bedřichova prohnalo na 500 nejmladších běž­ců.

Pozadu nezůstali ani ti, kteří chtěli svým během přispět na dobrou věc. Oblíbený PVZP FénixRun odstartoval krátce po poledni a 5km trať absolvovalo 224 dětí, dospěláků, kočárků i seniorů. A pozor, dalších 187 běžců se přihlásilo virtuálně. Rodinky malého Bruna a patnáctileté slečny Elišky tak mohou mít radost, díky účastníkům tohoto charitativního běhu a Pojišťovně VZP, a.s. se podařilo vybrat dostatek peněz na potřebné rehabilitace. Dalšími korunami můžete přispět až do 10. 9., ať už se rozhodnete vyrazit na poslední štaci do Boletic nebo si vyběhnete virtuálně kdekoliv, kde to máte rádi!

S letní Jizerskou 50 RUN je již neodmyslitelně spjat také souboj o titul královny a krále Jizerek. Ten může získat každý obojživelník, který běhá Jizerskou na běžkách i po svých, a to ve stejném roce. A kdo se usadil na trůn pro nastávající roční kralovací období? Jsou to Míša Maděrová a Milan Kohout. Za to jim patří velká gratulace a obhajoba takového titulu je teprve velká výzva!

Vítězů ale bylo v sobotu na stadionu v Bedřichově daleko víc. Na nejvyšší stupně se postavili na distanci 50 km Kamila Netíková a Petr Macek. Na trase blízké půlmaratonu, ale přeci jen trochu delší, se umístili na prvních místech Terka Vondráčková a Vojta Galáč. A nakonec vítězně zvedli ruce nad hlavu i Johanka Šafránková a Tom Brzobohatý, kteří prosvištěli 11km trasu hluboko pod hodinu.

Ještě jedna věc je pro Běhej lesy Jizerskou speciální. A to, že má na stadionu sníh i v létě! V hromadě sněhu se ukrývaly suvenýry ČEZ Jizerské 50 a jedno startovné na zimní závod. Registrace jsou totiž už za nejbližším bukem, a tak nepromarněte příležitost být ve formě i v zimě.

Běhej lesy čeká poslední zastávka. Stane se tak 10. září ve vojenském újezdu Boletice přímo v srdci Šumavy! Těšte se na trasy od těch extra dlouhých až po ty nejkratší pro děti. Běžet se bude také pro Vilémka a Darinku, kteří potřebují naši podporu a pomoc. A nakonec nebude chybět ani pořádná rozlučka s létem. Afterparty si může navíc užít opravdu každý, v zázemí bude možnost stanování! Ulovte si startovné na poslední závod sezony na www.behejlesy.cz, kde najdete také veškeré informace.