16. ročník Monackého maratonu a půlmaratonu bude tradičně připraven v neděli 4. září se startem v deset hodin u restaurace Monako ve Slatiňanech. Registrace za výhodnější startovné, platí se až na místě, probíhá na stránkách KRB Chrudim.

Pořadatelé pomalejším borcům, nad pět hodin, umožní vyběhnout už v devět hodin. Limit závodu je šest hodin. Závod se běží na členitém lesním desetikilometrovém okruhu, v úvodu je připraven naváděcí okruh, aby byla dodržena patřičná délka. Půlmaratonci ho mají samo kratší.

Nad dalším osudem této populární akce KRB Chrudim je otazník. Letos ho naposled pořádá duo Marcela Holinková a osmdesátník Vláďa Čumpelík, sportovní legenda, která má mimo jiné absolvovaných 24 dvacítek na trati Kolín – Velká Osek – Kolín a osobák z roku 1973 v čase 66:48 minuty.

Traťový rekord drží ze třetího ročníku časem pod tři hodiny Pražák Tomáš Ulma – 2:56:09, osobní maximum má 2:36, ale nyní bojuje s šesti hodinami. Je však českým rekordmanem v počtu absolvovaných maratonů – nyní 695. V ženách z prvního ročníku Ivana Crhová z BK Vísky – 4:09:56. Na půlmaratonské trati Miloš Kratochvíl z Hvězdy Pardubice – 1:21:40. Hvězdě patří i díky Anně Krátké i ženský traťák – 1:33:26.

Zajímavostí je, že Jaromír Jelínek z Třemošnice má absolvované všechny ročníky maratonu a letos je spolu se svým synem, dcerou a manželkou opět přihlášen.