První zářijová sobota v Ostravě-Hrabové opět po roce patřila běhu. Konal se zde již 18. ročník Hrabovského půlmaratonu zařazeného do Moravskoslezského běžeckého poháru a Hrabovského poháru. Od rána panovalo nádherné slunečné počasí s teplotou okolo 20 °C, a tak se na startu sešla sedmdesátka běžců a běžkyň.

Byly opět připraveny dvě závodní distance půlmaraton a čtvrtmaraton vedoucí po Hrabovských lukách. Na půlmaratonce tak čekalo šest asfalto-šotolinových okruhů, čtvrmaratonci absolvovali tři. V deset hodin dopoledne bylo odstartováno a všichni se společně vydali na trať.

Nejprve se tedy bojovalo na kratší distanci. Zde až do posledního kola probíhal souboj mezi Václavem Smékalem SK Černé plíce a Patrikem Hanzlíkem BK Ludgeřovice, ze kterého vyšel vítězně prvně jmenovaný Smékal a v čase 41:26 zvítězil. Druhý Hanzlík doběhl o 13 vteřin později (41:39). Třetí místo obsadil Michal Buba MK Seitl Ostrava (42:36). Mezi ženami s přehledem zvítězila Zuzana Lippová SK Černé plíce (48:08), druhá skončila Romana Skácelová FBC Ostrava (50:31) a třetí Eliška Smékalová SK Černé plíce (51:03).

Na půlmaratonské trati předvedl „One man show“ Petr Muras Kerteam / SSK Vítkovice a nechal za sebou zbytek startovního pole a nikomu nedal sebemenší šanci a v čase 1:15:05 zvítězil. To za ním byla situace zajímavější, kdy většinu závodu naháněl Ondra Dominik MK Seitl Ostrava Vladana Šindelka a nakonec ho udolal a bral stříbrnou medaili (1:19:30). Bronzový Šindelek finišoval v čase 1:20:09.

Mezi ženami předvedla „One woman show“ Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná / BK Ludgeřovice (1:29:39), která také nenašla přemožitelku a s přehledem zvítězila. Druhá za ní doběhla Magdaléna Drastichová MK Seitl Ostrava (1:34:40) a třetí další závodnice MK Seitl, a to veteránka Iva Pachtová (1:47:11).

Po ukončení závodu na všechny čekalo bohaté občerstvení v areálu Sokola Hrabová, kde bylo zázemí celé akce. Běžecké dopoledne tak uzavřelo vyhlašování medailistů. Velký dík patří všem pořadatelům Hrabovských běhů, kteří opět připravili pěkný běžecký zážitek.

"Výsledky ":https://www.hrabovskebehy.cz/…arathon-2022

"Foto Michaela Kašného ":https://michaelkasny.rajce.idnes.cz/…n_2022_MSBP/