Do druhé půlky vstoupila celoroční běžecká soutěž Velká cena východních Čech v bězích. V průběžném pořadí vedou Jaromír Hradecký ze Skutče a obhájkyně prvenství Denisa Kozáková z Hradce Králové.

Novinkou je, že původně na 18. září plánovaná desítka v Ještěticích na Rychnovsku je přeložena na 28. září.

Zatím poslední zastávkou soutěže byly tradiční silniční běhy v Lupenici na Rychnovsku. Pořadatelé zde souběžně dělají půlku a tradiční dvanáctku, oba závody jsou do Velké ceny.

Na půlce vyhrál Jaromír Hradecký (1:14:06) a Bára Nováková (1:28:04), pro kterou to bylo minimálně čtvrté prvenství v řadě – po Víru a dvou bězích do vrchu.

„Přijela jsem testnout formu a s časem pod 1:30 jsem spokojená,“ řekla mi v cíli vytrvalkyně, která umí maratón pod tři hodiny. Útok na 1:30 plánuje letos i druhá Tereza Tobišková: „Dneska to bylo trochu přes, tak se mi snad podaří ještě letos vyladit formu.“

V závodě na 12 kilometrů vyhrál nejlepší běžec Velké ceny kategorie 55 –59 let, vloni byl dokonce třetí absolutně, František Buřil z Vidochova na Jičínsku (46:47). V ženách byla nejlepší vedoucí závodnice kategorie 45 – 54 let Eva Vejběrová z Colas HK (56:30).

Až z Poděbrad dorazil lupenickou trať testnout Tomáš Pěcha (na foto). Před týdnem dal hluboko po hodinu Kolínsku desítku. Tentokrát to bylo za 1:14 hodiny. „Sice se to nezdálo, ale celkem těžký závod. Hlavně ty závěrečné čtyři kilometry, které vedou furt do kopce.“