O víkendu 3. a 4. 9. 2022 se konalo mistrovství Světa v běhu do vrchu (styl nahoru-dolů) v Irském pohoří Comeragh mountains.

Start byl v městečku Clonmel a cíl na blízkém kopečku u kapličky. Pro kategorie do 50 let byla připravena „Dlouhá trať“ – 10,5 km s převýšením 635 metrů nahoru a 345 metrů dolů, pro kategorie 55 a výše „Krátká trasa“ – 8,4km (509 nahoru, 217 dolů).

Závody měly neuvěřitelnou konkurenci – celkem zde startovalo 794 závodníků z 27 států (včetně např. Japonska, Austrálie, Nového Zélandu, Jihoafrické republiky…), Českou republiku reprezentovalo 13 odvážných (tři ženy a deset mužů).

Domů jsme přivezli jednu bronzovou medaili v týmové soutěži M45 (Brychta, Marek, Kellner). V individuálním pořadí se do první desítky dostala pouze sedmá Eva Jirásková Ž55.

Startovalo se po jednotlivých pětiletých kategoriích vždy po 15 minutách. Trasa vedla krásnou Irskou pahorkatinou po cestách a loukách, jeden úsek v lese po kozích stezkách, prostě každý si našel úsek dle svého gusta.

Nadšeni jsme byli z keřů rododendronů a pasoucích se oveček. Jedničku s hvězdičkou zaslouží Irští organizátoři. Celé MS probíhalo v úžasné atmosféře od registrace, značení trasy, fandících diváků na trase až po vyhlášení výsledků.